Vit chokladcheesecake med syrlig hallonsås

Posted on Okt 4, 2012

Den här kakan har jag gjort medan jag drömt mig tillbaka till sagan om Askungen… Tänkte på den söta askungen (vita chokladen), hennes sura styvmamma (syrliga hallon) och dom oberäkneliga systrarna (bitter 70% choklad med mandelmassabotten).
Kakan har en fantastisk kombination av smaker med sött, syrligt och basiskt/bittert.
Den här cheesecaken är en fröjd för ögat och smakar sagolikt…
Den görs i 3 olika steg, men är perfekt om du har mer att göra än baka, för då kan du göra botten dagen innan och kakan står sig fint ett par dagar i kylskåpet så behöver du bara ha på hallonsåsen och bären innan servering.  Bli inte stressad av det långa inlägget, gör en sak i taget och läs receptet så går det snabbt och blir rätt.

Ingredienslista Botten

  • 200 gram mandelmassa
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 platta Marabou 70% Hallonchoklad

Ingredenslista Fyllning

  • 100 gram vit blockchoklad
  • 400 gram philadelphiaost naturell
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl strösocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1/2 vaniljstång
  • Saften av 1/4 lime

Ingredienslista Hallonsås

  • ca 3 dl frysta hallon
  • 1/3 vaniljstång
  • 1 msk Caprice Kir (svartvinbärsapertif) kan uteslutas
  • en nypa brunt rörsocker

Tillvägagångsätt Botten

  • Riv mandelmassan och lägg i en bunke
  • Finhacka hallonchokladen och tillsätt den till mandelmassan
  • Vispa i äggen och vispa tills allt blandats
  • Häll i en springform med avtagbar kant som du täckt med bakplåtspapper på sidorna
  • Grädda i ugnen på 175 grader 25 minuter

Tillvägagångsätt Fyllning

  •  Bryt den vita chokladen i bitar och smält över vattenbad
  • Vispa philadelphiaosten med creme fraichen och strösockret, rör ner äggen och vita chokladen
  • Häll smeten över botten och grädda mitt i ugnen  30 minuter på 150 grader, kakan ska inte få färg 

Tillvägagångsätt Hallonsås

  • Koka hallonen med vaniljstången, caprice kiren och sockret i cirka 5 minuter, provsmaka
  • Sila hallonsåsen i en fin sil så du får bort vaniljstången och alla små kärnor
  • Låt såsen svalna i kylskåp och servera den som tillbehör eller ringla den över kakan innan servering

Lycka till och hoppas det smakar!

Av Malin Flink

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar