Tillsatsämnen att särskilt uppmärksamma i innehållsdeklarationen

Glutenfritt

Glutamat: E621-E623, salt av glutaminsyra som används som smakförstärkare.

Glutaminsyra: E620, en aminosyra, som används som smakförstärkare.

Maltarom: konstgjord essens för smaksättning.

Maltsirap: sirap med tillsats av maltextrakt för att få bättre bakegenskaper.

Maltsocker: detsamma som maltos, dvs en sockerart.

Maltodextrin – framställs genom nedbrytning av stärkelse. Som råvara kan potatis-, majs-, tapioka- eller vetestärkelse användas.

Vetegroddsolja: olja från vetegroddar.

Vetestärkelse – framställs från kolhydrater i vetet där proteinerna (glutenet) tvättats bort och kan därför användas i glutenfria mjölmixer och andra glutenfria livsmedel.

Ej glutenfritt

Malt: säd som fått gro och sedan torkats.

Vetesirap: framställs från vetekorn

Glukossirap – sockerart, kallades förut stärkelsesirap, kan framställas av vete, majs eller potatis. Om glukossirapen är framställd av vete innehåller den lite gluten men ofta i så liten mängd att produkten ändå klassas som glutenfri.

Comments

comments