Ingredienslexikon finns nu som App att ladda ner! Ingredienslexikon App

Innehåller glutamat gluten och hur är det med vetestärkelse? Jag hade så många funderingar runt detta när min son fick sin celiakidiagnos. Ingredienslexikonet från Celiakiförbundet blev min bibel. Nu lanseras ingredienslexikonet som en app att ladda ner direkt i mobilen!

Nu kan du snabbt få reda på om ett livsmedel innehåller gluten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. Sök upp ett livsmedel eller en ingrediens och läs informationen direkt i mobilen.

Appen är baserad på den lilla boken Ingredienslexikon som är utgiven av Celiakiförbundet och Gothia Fortbildning.

Appen är tillgänglig för både Android och Apple iOS och kostar 28 kr.

Du kan ladda ner appen här: Google Play  eller AppStore.

ICAs nya glutenfria varor prisas 

Pressinformation 2013-04-22

ICA har genom dietisten Christina Karlsson på nytt fått ta emot utmärkelsen, SCUF-gaffeln från Svenska Celiakiungdomsförbundet. I år tilldelas priset för ICAs nya glutenfria sortiment.  

Christina Karlsson glutenfritt ICA

Christina Karlsson glutenfritt ICA

– Att erbjuda ett bra och prisvärt sortiment för allergiker har länge stått högt på agendan för oss på ICA. En glutenintolerant kund betalar i genomsnitt 400 kronor mer i månaden för sin mat. Med de nya ICA-produkterna kan vi ge kunderna inspiration och matglädje, till ett bättre pris, säger Christina.

Det glutenfria sortimentet består av åtta produkter och kommer successivt att utökas med fler varor framöver.

ICA var även först på marknaden med att lansera laktosfria varor under eget varumärke. I samband med den lanseringen fick alla ICAs allergianpassade varor märkningen ”Fri från” som ska göra det lättare för kunderna att hitta rätt i sortimentet.

Juryns motivering: Christina Karlsson tilldelas SCUF-gaffeln 2013 för att hon med sin expertroll under framtagandet av ICAs glutenfria sortiment gynnat de glutenintoleranta medlemmarnas situation. Christina Karlsson har tillfört betydelsefull kunskap i frågan och bidragit till att ett bra sortiment nu finns tillgängligt runt om i landet. Hon har även återkommande varit behjälplig i SCUFs egna konsumentarbete.

Fakta SCUF-gaffeln Varje år delar SCUF, Svenska Celiakiungdomsförbundet ut priset SCUF-gaffeln som är en utmärkelse till en person/organisation/företag som är verksamma i Sverige och arbetar för gluten- och laktosintolerantas intresse. I år tillföll utmärkelsen Christina Karlsson, dietist på ICA, som genom sin expertroll

Allergidagen 2013 den 13 april
– Leva friskt med allergi!

allergidagen 2013

Karolinska Institutet ordnar tillsammans med Astma- och Allergiförbundet en heldag med aktiviteter och information kring astma och allergi. Den 13 april är den som är intresserad av att veta mera om allergier och astma välkommen till Karolinska Institutet, adress Retzius väg 20, Stockholm.

Allergi drabbar en person på tre och därför finns det skäl för alla att öka sin kunskap och förståelse om vad allergi är och hur vi kan göra det bättre för de som lider av allergi. Med detta uppmanar vi er att ”Leva friskt med allergi!”.

Laga mat för allergiker
Sara Begner är kock och näringsfysiolog och har medverkat i SVTs Toppform och Saras kök. Sara bjuder på matlagningsdemonstration (med avsmakning) av rätter som passar för matallergiker och folk med intoleranser.

Program för dagen: http://allergidagen.se/program/

 

Ny glutenfri Våffelmix från Ewalie

Ewalie lanserar glutenfri Våffelmix till Våffeldagen den 25 mars. Ekologisk, glutenfri och med lågt GI. Passar både som förrätt med kaviar, gräddfil och lök eller som dessert med bär och grädde. http://www.ewalie.se/sv/hem.html

Läkare varnar för självtester

Det blir allt vanligare med så kallade självtest för diverse åkommor och sjukdomar, men nu varnas det för att använda dem. Apoteket till exempel har en hel uppsjö av olika varianter och man försöker få folk att köpa genom påkostade reklamkampanjer. Olyckligt, menar kritiker inom sjukvården som befarar att folk på detta sätt ställer sina egna diagnoser i stället för att uppsöka läkare.

Se klipp från TV 4. Klicka här.

Brödfestival på Historiska museet – ”Stockholms bästa semla” utses av bageribranschen

2013-01-23 Steffo kopia

Helgen den 2-3 februari öppnas portarna till ”Alla tiders bröd” på Historiska museet – en festival med bröd, bakning och inspiration i fokus. Här finns chans att se proffs livebaka, provsmaka, grädda vikingabröd och baka småkakor, möta medlemmar i bagarlandslaget och lära om brödets historia. På lördag den 2 februari utses ”Stockholms bästa semla” i ett test som arrangerars av Stockholms bagare och konditorer tillsammans med Historiska museet.

Även glutenfritt bröd kommer att vara representerat.

Läs hela pressmeddelandet

Nu lanseras brödboken Friendly Bread för den som vill baka gluten-, & vetefritt

2013-01-20 Friendlybread

Att kunna baka glutenfritt bröd som är gott och saftigt är inte svårt – bara man får lite hjälp på traven. Karin Moberg och Oscar
Målevik delar här med sig av sina bästa recept och ger många smarta tips. I sin bok bjuder de på 49 bakverk. Vad sägs om tomatbröd, solros- och havrebröd eller delikatessknäcke? Kanske smulpaj eller kanelbullar? Till festen finns kladdkaka, mandelkaka eller chokladmoussetårta  med hallonpannacotta.

Läs hela pressmeddelandet.

 

Pressmeddelande från Ving:                                                                                                                           Ving inför intoleransambassadörer på sina egna Sunwing Family Resorts

2013-01-15

Ungefär 15 procent av Sveriges befolkning har någon form av matöverkänslighet. Det kan vara allergi, celiakilaktosintolerans eller någon annan överkänslighet mot födoämnen. För att möta deras behov inför nu Ving ambassadörer inom matintolernas på sina egna familjehotell Sunwing Family Resorts, för att skapa trygghet för matallergiker och matintoleranta som är på semester.

Läs hela pressmeddelandet.

Comments

comments