Litteratur

Celiakiboken : om glutenintolerans av Claes Hallert, Lars Stenhammar, Susanne Grehn 

Boken förmedlar bland annat 10 unika nycklar till ett gott, glutenfritt liv med hög livskvalitet. Den tar upp olika typer av celiaki, hur gluten påverkar tarmen, olika symtom hos både vuxna och barn samt de senaste resultaten inom aktuell forskning. Ett stort utrymme ägnas åt hur man behandlar sig själv genom att äta mat utan gluten.

Boken är skriven av docent Claes Hallert, specialist inom mag och tarmsjukdomar tillsammans med docent Lars Stenhammar, specialist inom barnsjukdomar och dietisten Susanne Grehn, som alla har stor erfarenhet av ämnet. Den vänder sig i första hand till personer med celiaki och deras närstående, men också till andra som kommer i kontakt med glutenintolerans. Innehållet är vetenskapligt granskat och kan med fördel också användas vid utbildning och fortbildning av vårdpersonal på alla nivåer.

Ingredienslexikon 

I Ingredienslexikon kan du snabbt och enkelt slå upp ingredienser, tillsatser och beteckningar relaterade till mat och livsmedel. Till varje uppslagsord ges en förklaring och en eventuell funktion. Du får också reda på om ingrediensen innehåller guten, laktos, mjölk- eller sojaprotein. Boken redogör även för konsumentansvar, märkningsregler och allergenmärkning. Längst bak finns de viktigaste orden översatta till elva olika språk.

Faktatidning om celiaki

Riktar sig till nydiagnostiserade, professionella samt anhöriga. Medicinska fakta varvas med personporträtt, kostråd och recept.Finns om glutenintolerans, om laktosintolerans, mjölk- och sojaproteinallergi, eller om celiaki och diabetes.

Barnboken Ida och tårtan-att inte tåla gluten av Mimmi Tollerup 

Ida är en fräknig flicka som inte tål gluten. Hon är fem år, går på dagis och har en bästis som heter Stina. Stina förstår hur viktigt det är att Ida inte äter något som innehåller gluten. När Stina fyller år bakar därför hennes mamma en härlig födelsedagstårta utan gluten, så att också Ida kan smaka.

Det är många barn i Sverige som får diagnosen celiaki varje år ? barn som fortsättningsvis måste leva på glutenfri kost. I boken om Ida kan glutenintoleranta barn känna igen sig. Dessutom får deras kompisar och andra barn en uppfattning om vad det innebär att inte tåla gluten.

Boken är tänkt att läsas av barn och vuxna tillsammans hemma, på dagis, fritids, i förskoleklassen eller i väntrummet hos doktorn.

Mat för barn med Autism och ADHD, därför fungerar en diet utan mjölk och gluten – av Annika Röed 

Internationell forskning visar att så många som två av tre barn med autism blir bättre av en kost utan mjölk och gluten (mjöl). Boken innehåller intervjuer med norska och engelska läkare som forskar om detta samband. I Sverige är det fortfarande kontroversiellt att föreslå en mjölkfri diet. I Mat för barn med autism och ADHD får du läsa om varför dieten fungerar och hur man genomför den. Boken innehåller också ett åttiotal recept på god vardagsmat för hela familjen, utan mjölk och gluten. Fokus ligger på mat som barn älskar. Praktiska råd och tips Tio intervjuer med svenska föräldrar vars barn mår bättre av mjölk- och glutenfri kost. Livsmedelslista över mjölk-gluten- och sojafria produkter/tillverkare. Förteckning över tester och andra behandlingsmetoder. Frågor och svar om autism/ADHD, och kost. Länklista till svenska och utländska webbplatser som erbjuder ytterligare hjälp och rådgivning. Författaren Annika Röed har sedan 2007 drivit webbplatsen autismdiet.se med kostråd för barn med autism. Hon är mamma till Filip, som fick sin autismdiagnos när han var drygt tre år. Samtidigt fick Annika besked om att autism är ett obotligt tillstånd och att sjukvården inte hade någon hjälp att erbjuda. I dag, sex år senare, har Annika bevisat motsatsen och skrivit en praktisk handbok till hjälp för tusentals andra familjer.