Ingredienser:

Glutenfri äppelknyten bak

Glutenfri äppelknyten bak

ca. 36 st

Deg:

  • 50 g röd jäst för söta degar
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 krm salt
  • 125 g mjukt smör
  • 780 g glutenfri mix/mjölblandning

Fyllning:

  • 2-3 syrliga äpplen
  • 1 dl hasselnötskärnor
  • 50 mg smör eller margarin
    Glutenfria Äppelknyten

    Glutenfria Äppelknyten

     

  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk glutenfri mix/mjölblandning

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca. 10 minuter.

Tillsätt vit sirap, salt och matfettet i små klickar och sedan hälften av mjölblandningen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar, spar lite till utbakning. Arbeta degen slät och smidig.

Kärna ur äpplena, låt skalet vara kvar och skär dem i tärningar. Hacka nötterna. Lägg matfett, socker, vaniljsocker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt smeten koka upp. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äpplen och nötter. Låt svalna.

Strö resten av mixen på bakbordet och knåda väl. Dela den och kavla varje degbit till en stor platta. Skär degen i fyrkanter 8×8 cm. Lägg i en klick fyllning i varje fyrkant. Nyp ihop hörnen mot mitten. Placera knytena i bullformar. Täck med en bakduk och låt jäsa 1 1/2 timme.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 250 °C, 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

Comments

comments

Lämna en kommentar