Varannan vill se fler glutenfria alternativ – trots att man inte själv är glutenintolerant

Posted on Maj 19, 2015

Drygt varannan svensk vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken och 15 procent uppger att de har valt glutenfria alternativ framför vanliga – trots att de inte själva är glutenintoleranta. Det visar en färsk SIFO-undersökning på uppdrag av ViktVäktarna. ”Var försiktig med att laborera på egen hand” uppmanar Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

GF

Trenden med glutenfritt tycks hålla i sig. I en ny SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppger 54 procent av svenskarna att de vill se fler glutenfria alternativ i matbutiken – trots att de inte själva är glutenintoleranta. 15 procent har valt glutenfria alternativ framför de vanliga även om de inte är glutenintoleranta.

Karin Nileskog har varit kostansvarig på ViktVäktarna i över 20 år och har sett många trender komma och gå genom åren.

– Glutentrenden vi ser nu har lett till fler alternativ i handeln vilket är positivt för dem sombehöver det. Men det finns ingen anledning att skippa gluten om man inte måste – tvärtom ska man vara väldigt försiktig med att laborera på egen hand. Att helt utesluta något ur sin kost kan leda till bristsjukdomar så se till att en läkare eller dietist utvärderar vad som bäst för just dig, säger hon.

Det är framförallt kvinnor som väljer glutenfritt framför vanliga alternativ trots att de inte är intoleranta – 22 procent av kvinnorna mot nio procent av männen. Det är även betydligt fler kvinnor som uppger att de vill se mer glutenfritt i butik trots att de inte själva är glutenintolleranta: 65 procent av kvinnorna mot 44 procent av männen uppger detta.

Från underökningen:

Skulle du vilja se fler glutenfria alternativ i matbutiken?

Ja, eftersom jag är glutenintolerant 1 %

Ja, även om jag inte är glutenintolerant 54 %

Nej 45 %

Antal svar: 1199

Har det hänt att du valt glutenfria alternativ framför vanliga?

Ja, eftersom jag är glutenintolerant 1 %

Ja, även om jag inte är glutenintolerant 15 %

Nej 84 %

Antal svar: 1199

Comments

comments