Sluta inte med gluten på eget bevåg!

Posted on Okt 9, 2013

Med anledning av gårdagens artikel om nya forskningsrön om glutenintolerans vill Svenska Celiakiförbundet förtydliga för den Christina Ralsgård som känner sig orolig:
– Om du misstänker att du är glutenintolerant ska du söka läkare. Det är viktigt att få en korrekt diagnos eftersom en omläggning till strikt glutenfri kost är en radikalare förändring av kosthållningen än man kanske föreställer sig. Dessutom behöver den som har fått diagnosen celiaki få kontakt med en dietist, säger Christina Ralsgård, Generalsekreterare i Svenska Celiakiförbundet.

Vidare säger hon: – Lek inte doktor. Diagnosen celiaki ska ställas med hjälp av tarmbiopsi. Endast då kan man se om tarmluddet i tunntarmen är skadat.– Listan över symtom som celiaki kan ge är lång och innefattar allt från magbesvär och depression till trötthet och ofrivillig barnlöshet. På Svenska Celiakiförbundet märker vi att allt fler drar ner på gluten på ”eget bevåg” något som vi starkt avråder från eftersom det då blir svårare att ställa en diagnos.

Svenska Celiakiförbundets Generalsekreterare Christina Ralsgård nås på mobiltelefon: 070-220 61 36 e-post: christina.ralsgard@celiaki.se

Comments

comments