Särskilda behov kräver bredare sortiment av julmat i butiken

Posted on Dec 9, 2013

Snart är det dags för julbord men gamla traditioner utmanas alltid av nya trender. De senaste fyra, fem åren har kundernas särskilda behov ökat av flera orsaker och det i sin tur ställer allt högre krav på ett bredare sortimentet av julmat. Så hur förbereder man sig inför julhandeln på bästa sätt?

Som livsmedelshandlare är det inte helt enkelt att veta hur man på bästa sätt ska förbereda sig inför julhandeln. Det som gällde förra julen behöver inte vara det som efterfrågas mest denna jul även om man har ganska bra koll på sina kunder.

Svårt pricka rätt

Men det kan ändå vara knepigt att pricka rätt i vad man tar in till jul. Och svårare blir det ju mindre omsättning butiken har.

Nu visar en undersökning från Livsmedelsföretagen att vi blir allt mer nischade i våra matvanor och att utvecklingen går rekordsnabbt.

Dieter och allergier

Det är inte bara olika trendiga dieter som LCHF, GI eller 5:2-fastan som påverkar våra val av livsmedel utan också allergier och överkänslighet för till exempel gluten och laktos.

– Både laktos- och glutenfritt är på starkt uppåtgående rent generellt så det smyger sig ju in även vid julbordet. Sen är det många som följer olika dieter också som påverkar val av livsmedel till jul även om många skippar dieten under julen, säger Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen.

Massiv ökning

Efterfrågan på på såväl laktos- som glutenfria produkter stiger kraftigt. De senaste fyra åren har försäljningen av glutenfritt ökat med 20 procent, och i år har utbudet formligen exploderat.

– Livsmedelstillverkande företag är inte sena att reagera så under samma period har även utbudet av anpassade livsmedel ökat, säger Marie Söderqvist.

Matrelaterade sjukdomar

Den senaste forskningen visar att hela 14 procent av befolkningen är laktosintolerant, en kraftig ökning på bara några år, och samtidigt drabbas allt fler av glutenintolerans, celiaki, desutom i allt högre åldrar.

Idag har runt  35 000 svenskar diagnosen celiaki men mörkertalet är stort. Förmodligen är 200 000 en mer rättvisande siffra. Lägg därtill det ökade antalet mjölk- och sojaallergiker så beräknas totalt en femtedel av befolkningen vara drabbad av någon matrelaterad sjukdom.

Försäljningen av laktosfri mjölk har ökat med närmare 80 procent på fyra år. Så en av elva gröttallrikar i jul kommer att avnjutas med annat än ”vanlig” mjölk, visar Livsmedelsföretagens studie.

Hemlagad ska det vara

Andra specialbehov som spär på utbudet av alternativ mat till julbordet är vår ökade efterfrågan av riktig mat utan tillsatser. Drygt åtta av tio uppgav i undersökningen att de ville ha hemlagad mat, inte färdigköpt. Åtminstone vad gäller Jansson och köttbullar.

Hälften ville ha heminlagd sill och hemmagjord gröt medan bara var femte tänkte grava laxen själv.  Fast det gäller inte norrlänningar där drygt hälften gravar själva.

Line finare varor efterfrågas också alltmer till årets julbord.

– De lite dyrare premiumprodukterna kommer starkt. Det gäller alltifrån julskinkan till glöggen och julmusten, säger Marie Söderqvist.

Förutom den ekologiska skinkan efterfrågas såväl svensk rapsgris som guldgris och därtill lite finare alternativ av julmust som fatlagrad sådan liksom surdegsbakat knäckebröd.

Svinn eller kund?

Just ekologiskt tillsammans med fairtrade, genuina varor och närodlat är ytterligare preferenser som spär på alternativen bland varorna.

Om man nu är en handlare på en hyfsat liten  till mellanstor butik som dessutom ligger lite avsides, vad ska man då satsa på att ta hem till jul av alla olika alternativ?

– Mindre butiker i mindre tätorter eller på landet fungerar oftarst mer som komplement än att man storhandlar där. Det vanliga då är att man riktar in sig på det äkta och lokala som närodlat och vad traktens producenter erbjuder. Självklart måste man också ta reda på vad ens kunder vill ha, säger Marie Söderqvist.

För stora förpackningar

Samtidigt kan det vara svårt för mindre butiker att hålla vissa speciella varor, dit hör exempelvis laktosfria produkter som ofta säljs av leverantören i större förpackningar än de vanliga.

Tomas Arvidsson, handlare på Ica Nära Grönhögen, Öland efterlyser mindre antal per förpackning av laktosfritt för att slippa välja mellan ett ökat svinn, vilket blir följden om man beställer in laktosfria varor som kommer i stora förpackningar, eller risken att tappa en kund.

Text: Marie Halldestam

Källa: My newsdesk

 

Comments

comments