Kockelever från Mjölby – Vinnare i ”Sveriges Unga GLMS-kockar 2014”

Posted on Feb 7, 2014

I torsdags avgjordes den andra upplagan av kocktävlingen: Sveriges Unga GLMS-kockar på Restaurangexpo, på Malmömässan. Tävlingen arrangeras av Svenska Celiakiförbundet i samarbete med Svenska kockars förening och med stöd av Semper.

Ett av syftena med Sveriges Unga GLMS-kockar är att få fram nya, goda och nyttiga recept till Sveriges alla skolkök, Kockeleverfria från gluten, laktos, mjölk och soja. Och finalbidragen blev alla goda exempel att sprida vidare.
Ett annat syfte är att inspirera morgondagens kockar att vilja lära sig mer om matlagning med hänsyn till intoleranser och allergier. Tävlingen vänder sig till förstaårselever på Sveriges Restaurangskolor, och tävlingsjuryn blev mycket imponerade av vad finallagen åstadkom under tävlingens tre timmar.

Efter en kulinarisk femkamp mellan de fem finallagen från Ryssbygymnasiet, Dackeskolan i Mjölby och Ullvigymnasiet i Köping stod till sist Elin Wallin och Emma Germundsson från Dackeskolan i Mjölby som slutliga vinnare. Lagen tävlade bland annat i att tournera grönsaker, göra majonäs, göra frittata för att slutligen göra en varmrätt utifrån en råvarukorg fri från gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein. Elin och Emmas vinnarrätt  var: Timjandoftande benfri kotlettrad, toppad med äppel-och morots ”coleslaw”, ugnsrostade rotsaker och mustig rödvinssky.
Receptet och bilder finns på Celiakiförbundets hemsida www.celiaki.se

För mer info, kontakta:

Joakim Jonsson, kommunikatör Svenska Celiakiförbundet
joakim.jonsson@celiaki.se, 08-730 05 72  /070-218 58 69

Comments

comments