Pontus Frithiof kock, krögare och entreprenör om matallergifrågor och framförallt glutenfritt

Posted on Sep 16, 2013

 

Pontus Frithiof är kock och krögare. Han driver i dag ett par restauranger i Stockholm –Pontus! Matsal, Pocket, Pontus på Fyran samt cateringverksamheten Från Pontus. Succén med hans egna etableringar har lett till att han tagit steget ifrån köksmiljön och med tiden blivit mer välbekant som en ambitiös och kunnig entreprenör. Hur arbetar man med matallergifrågor och glutenfritt på hans restauranger?

Pontus Frithiof

Pontus Frithiof

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Pontus Frithiof Yrke: Kock, krögare, entreprenör Driver: Pontus! och Pocket på Norrlandsgatan, Catering- och eventfirman Från Pontus samt Pontus på Fyran. Delägare i rekryteringssighten knifeandfork.se Bor: Smedslätten Bromma Aktuell med: Bistrosatsningen Pocket på Norrlandsgatan

 

Har ni någon allmän policy för hur ni arbetar med matallergier i ditt företag?

Nej det har vi inte idag. Vi har vissa regler att följa via personalhandboken men dom kan förtydligas och efterlevas bättre.

 

Vad har kökspersonalen för utbildning och kunskap när det gäller matallergier?  

Generellt för låg!

 

Hur säkerhetsställer man risken för kontamination i köket?

Genom starka och tydliga rutiner som säkras på genomgångar varje lunch och eftermiddag.

 

Vad har serveringspersonalen för utbildning och kunskap för att kunna hantera och bemöta frågor om matallergi?  

Tyvärr är jag beredd att säga generellt för låg även på denna fråga!

 

Har du märkt någon ökad efterfrågan på glutenfri mat de senaste åren?

JA, vi har märkt en ökad efterfrågan på glutenfritt! Tydligt!

 

Har ni glutenfria alternativ på matsedeln?

Absolut alltid.

 

Har ni glutenfritt bröd?

Ja! Vi erbjuder glutenfritt bröd från det glutenfria bageriet Friends of Adam.

 

Har du någon gång haft ett cateringuppdrag där allt ska vara glutenfritt alternativt laktosfritt?  

Många gånger, och det är såklart ännu viktigare att efterfölja det på en catering då man inte har ett helt kök bakom som kan vara flexibielt med råvaror och personal.

 

Vilken är den största utmaningen för er när det gäller att laga glutenfri  mat?

Faktum är att det inte är en så stor utmaning som man tror. I de fall det är en utmaning är när rätten har en ingrediens med gluten som är svår att ersätta men normalt sett är det inte svårt att hantera.

 

Efter intervjun har jag har blivit inbjuden för att prata om matallergier och glutenfritt med personalen på Pontus restauranger. Det ska bli både roligt och intressant. Jag är jätteglad att de vill lära sig mer för att bättre kunna bemöta gäster med matallergi.

 

Comments

comments