Nytt Bröd – glutenfritt. Gott bröd för alla!

Posted on Jul 8, 2013

Jessica Frej och Maria Blohm kommer i höst ut med bakboken Nytt Bröd. Alla recept i boken är naturligt glutenfria det vill säga bakade på naturligt glutenfria råvaror! Jag träffade dem och pratade om boken, glutenfri bakning och matlagning samt om framtida glutenfria projekt!

Maria och Jessica kopia

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Filippa Tredal

Namn: Jessica Frej
 Yrke: Kokboksförfattare, kursledare, matbloggare Bor: Nacka Familj: Sambo Aktuell med: Den glutenfria bakboken ”Nytt bröd”

Namn: Maria Blohm
 Yrke: Kokboksförfattare, teknikskribent (lillagumman.se), kursledare Bor: Stora Mellby Familj: 2 barn och sambo Aktuell med: Den glutenfria bakboken ”Nytt bröd”

 

Ni släpper en ny glutenfri bakbok. Berätta, hur blev den till?

Det började med att vi sprang på varandra i lite olika sammanhang. Vi bestämde att vi skulle träffas och diskutera om vi skulle kunna göra något tillsamans. Något som hade med glutenfritt bröd att göra.

Vi sågs på ett café och Jessica, som är glutenintolerant, kunde inte äta någonting medan Maria kunde äta allt. Vi kände hur orättvist det var. Det här måste vi göra något åt.

Vi började tala om vad vi skulle kunna göra. Bokidén fanns inte där på en gång. Vi diskuterade lite olika andra saker. Till sist bestämde vi att vi skulle börja med att skriva en bakbok och efter det ge kurser, blogga mm.

Vi bestämde oss direkt för att baka med naturligt glutenfria råvaror och inte använda färdiga glutenfria mixer. Vi tyckte inte att det var gott och vi tyckte inte att resultatet blev bra med mixerna. Vi ville inte kompromissa! Allt skulle vara jättegott! Bara rena naturligt glutenfria råvaror. Bra kombination då Jessica varit glutenintolerant länge medan Maria som inte är glutenintolerant har en annan smakpreferens.

Vi fick låna Electrolux testkök där vi kunde vara och baka och baka. Ett enormt arbete då vi inte hade något att gå på från början. Hälften åkte i soptunnan till att börja med. Men till slut märkte vi att vi fått fram en bra grund.

När några recept var klara presenterades de för lite olika förlag men det var ICA förlaget som tog hela konceptet rakt av och inte ville ändra någonting.

Det är lite roligt att vi började direkt med att göra en bok utan att ha något förlag.

 

Vad utmärker er bok?

Alla bröden är naturligt glutenfria. Vi bakar bland annat med bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl. Därmed öppnar sig oanade möjligheter både för glutenintoleranta som har tröttnat på trist och smuligt köpebröd och för nyfikna hemmabagare som vill prova någonting nytt. Alla råvaror i boken är lätta att få tag i och säljs i de flesta livsmedelsbutiker.

Bröden bakas med kall degvätska, små mängder jäst och långa viltider för extra god smak, precis som i hantverksbageriet. Ingredienserna vägs i gram istället för att mätas upp i deciliter, vilket gör det lättare att lyckas med bakningen. Råvarorna som används har ett naturligt fiber- protein- och kolhydratinnehåll helt utan tillsatser. Näringsvärden finns framräknade till samtliga brödrecept.

Boken innehåller allt slags matbröd- från tortillabröd till fiberfrallor men även marmelader och andra tillbehör som passar till bröden.

Tanken med den här boken är att den inte bara är för glutenintoleranta utan även för de som är nyfikna på att baka på ett nytt sätt och med nya råvaror.

 

Hur lång tid tar det att göra en sådan här bok?

Det tar mycket längre tid än vad man tror ca 1,5 år med trycktid och allt.

 

Vilken är den största utmaningen då man ska baka glutenfritt?

Att inte tänka som man brukar då man bakar på vanligt sätt. Man måste frigöra sig från sitt gamla sätt att tänka. Man måste följa recepten slaviskt. Det är kemi.

 

Vad är bra att ha hemma då man ska baka glutenfritt?

Bas att ha hemma: Bovete kommer man väldigt långt på, majsmjöl, maizena, fiberhusk, psyllimfröskal och rismjöl.

Havremjöl är gott och bra om man tål det.

 

Vad har varit roligast när ni hållit på med boken?

Alla kickar när man äntligen lyckas få till det. För Jessica var det underbart att äntligen kunna äta bröd efter 10 år. Äntligen ett bröd som smakar bröd.

Maria som mer eller mindre kunde baka i sömnen fick en rejäl utmaning och upplevde att få göra något helt nytt som en spännande utmaning.

Allt jagande och letande och sökande efter svar har varit spännande. Som ett detektivarbete.

 

Har ni några favoritrecept i boken?

Maria: Sotarn som är som en kavring och Speja som är ett  Frukt och Nötbröd.

Jessica: Bovetefrallorna! De är så enkla och blir så fluffiga och goda.

 

Jessica du som är glutenintolerant vad saknar du mest från din tidigare kost?

Att bara kunna ta en macka när man är lite hungrig. Mackan i vardagen. När alla andra bara kunde ta en snabb macka fick jag ta lite yoghurt eller ett ägg.

Men mest saknade jag bröd såklart. Bröd som inte smulade. Varje gång som jag försökte ta med mig en smörgås så var det bara smulor av allt när jag öppnade paketet och skulle äta. Att ta med en macka som kan ligga ett tag utan att smula är för mig revolutionerande.

Alla andra har så många olika bröd att välja på. Men som glutenintolerant har man ofta bara ett alternativ. Det är så härligt att kunna duka fram en brödkorg med olika sorters bröd.

 

Är det lättare att vara glutenintolerant idag om du jämför med hur det var när du fick din diagnos för 12 år sedan?

Ja det är fler som känner till sjukdomen idag. När jag fick min diagnos var utbudet väldigt begränsat i den glutenfria hyllan. Nu finns det massor av glutenfria produkter.

 

Har ni planerat en andra kokbok? Vad har ni för framtidsplaner?

Det glutenfria står högst på vår agenda och det kommer fler böcker både digitala och vanliga. En digital bok är på väg ut nu i sommar.

Vi kommer i samband med lanseringen av Nytt Bröd att arrangera bakkurser.

Här kan du köpa boken!

Nytt bröd h kopia

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments