Karin Fridell dietist och specialist inom celiaki!

Posted on Jun 13, 2013

Karin arbetar som dietist på Magtarmmedicinska kliniken, Linköpings universitetssjukhus. Hon träffar alla med nydiagnostiserade celiaki i Linköping med omnejd. Karin är medförfattare till boken ”Må bra med glutenintolerans” och hon har även utfört en studie med titeln ”Patienters upplevelse och behov av stöd från dietist vid nyupptäckt celiaki”.  

Personligt

Namn: Karin Fridell
Yrke: Dietist
Bor: Linköping
Familj: Man, barn och hund
Aktuell med: Dietist på sajten glutenfrikost.se

Karin-Fridell

 

Du träffar ofta patienter som precis har fått sin celiakidiagnos?
 Berätta vad brukar ni börja med att göra?

Jag brukar försöka hålla det första besöket till en timme. Det får inte bli för långt och för mycket information på en gång. Jag inleder med att fråga patienten hur det upptäcktes att de hade celiaki. Jag försöker få dem att berätta lite om hur det kändes att få diagnosen. Det kan kännas skönt för patienten att prata om detta och det ger mig en chans att känna in patienten lite.

Efter det brukar jag intervjua dem lite angående deras matvanor. Har de ett ensamhushåll eller lever de i en stor familj. Jag ber dem berätta lite om sin dag hur den ser ut med mat och tider. Vilka livsmedel brukar de vanligtvis handla. Anhöriga är välkomna att följa med på besöket då nya matvanor även kan komma att påverka dem.

Jag brukar fråga dem om längd och vikt. Jag tycker att det är viktigt att berätta att vissa går upp i vikt när de börjar äta glutenfritt. Det är ju inte farligt utan är ju helt naturligt då tarmen börjar ta upp näring igen.

Jag brukar berätta lite om sjukdomen och förklara den. Visa bilder på tarmen hur den ser ut när den är sjuk och hur den kommer att se ut som frisk.

Efter det går vi igenom de olika livsmedelsgrupperna. Jag visar vad som innehåller gluten och vad man kan äta istället. Jag berättar hur viktigt det är att man tittar noga på innehållsförteckningen på sammansatta livsmedel. Patienten får ett allergilexikon med sig hem.

Jag berättar om vikten av att få i sig rätt mängd kostfibrer samt glutenfria fiberkällor. Vi har genomfört en studie här i Linköping på patienter som haft celiaki i 10 år. I den framkom bla att fiberintaget är lägre jämfört med dem som inte har celiaki liksom intaget av Folsyra. Därför tycker jag att det är viktigt att berätta vilka livsmedel som är glutenfria och fiberrika och som innehåller Folsyra.

Vi diskuterar även hur man ska hantera den glutenfria kosten i hemmet för att minska risken för kontamination.

 

Kommer patienten på återbesök?

Nästan alla kommer på återbesök men då i grupp. Detta brukar vara ca två månader efter nybesöket.

 

Du har gjort en studie om dietistens viktiga roll för patienten vid celiaki. Berätta.

 Jag har länge funderat på vad patienten tycker och tänker om den hjälp som de får och vad de upplever att de behöver för hjälp. Jag fick möjlighet att söka bidrag för att göra studien och det var mycket roligt och intressant.

 Syfte med studien var att undersöka patienters upplevelse och behov av stöd av dietist vid nyupptäckt celiaki.  Det framkom att patienter med celiaki har behov av att träffa läkare först för att få diagnos och därefter möta dietist för specifik information om betydelsen av glutenfri kost. Flera uppföljningsbesök och information om celiakiföreningen är det stöd patienter med nyupptäckt celiaki önskar.

 

Vad brukar vara svårast för patienten precis i början?

De allra flesta upplever att det är så svårt när man ska gå bort på kalas eller gå ut och äta. Man känner sig utanför. Det är tråkigt när man ska gå ut på restaurang och det inte finns några glutenfria alternativ. Man känner att man blir socialt begränsad. Det kan även vara jobbigt i butiken när man ska handla mat och på jobbet när något ska firas med exempelvis tårta.

Tyvärr finns ju inte en lösning på det problemet. Man måste bara hitta ett sätt att förhålla sig till det.

 

Vilka är de största riskerna med att fuska och äta gluten ibland?

Man får tillbaka Inflammationen  i tarmen och näringsupptaget försämras.

 

Vilken är den vanligaste frågan du får?

Får jag i mig allt jag behöver när jag äter glutenfritt?

Det får man ju om man äter rätt och om man är noga med att få i sig rätt mängd fiber.

 

Är det stor skillnad att vara glutenintolerant idag i jämförelse med hur det var för 10 år sedan?

Ja och ännu större för 20 år sedan. Livsmedelsurvalet har blivit mycket större. Det finns fler studier gjorda på celiaki och folk i allmänhet är mer medvetna om vad det innebär att vara glutenintolerant.

 

Du har skrivit boken ”Må bra med glutenintolerans” tillsammans med Claes Hallert, läkare och Anette Sverker, socionom och forskare. Berätta om boken?

Jag och Claes Hallert tyckte att det saknades  en bok om bra glutenfri kost. Här fanns det en lucka att fylla. Vad är bra glutenfri mat, vad ska man tänka på när man är gravid och har celiaki eller har diabetes och celiaki. Vi har även med ett antal recept på bröd, kakor, våfflor och hemlagad glutenfri musli.

 

Har ni planer på att skriva fler böcker?

Nej inte just nu. Det var så mycket jobb. Men det var väldigt roligt!

 

Karin svarar på fler frågor under Frågor och Svar Dietsist.

Det går även bra att maila frågor till Karin: dietist@glutenfrikost.se

 

 

 

Comments

comments