Intervju med den glutenfria bagaren, konditorn och författaren Oscar Målevik!

Posted on Jul 22, 2013

Oscar Målevik är bagare, konditor och har tillsammans med Karin Moberg och Stefan Wettainen skrivit den glutenfria bakboken ”Friendly Bread, från baguette till brownie”. Oscar har tidigare arbetat som bagare på det glutenfria bageriet Friends of Adam i Stockholm.

Oscar glutenfrikost sida 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Oscar Målevik
 Ålder: 24 år Familj: Gift och har en bonusdottern Bor: Stockholm Yrke: Bagare, konditor och författare Aktuell med: Den glutenfria bakboken ”Friendly Bread”.

 

Varför skrev ni boken ”Friendly Bread”?

När vi hade startat upp Friends Of Adam och lanserat en massa olika sorters bröd, kakor och bullar som säljs på bageriet, började kunder fråga efter fler produkter än vi kunde ha i det dagliga sortimentet. Även recept efterfrågades. Vi visste sedan tidigare att glutenintoleranta bakar till väldigt stor del hemma, eftersom det ofta är svårt att hitta det man vill ha i butikerna. Jag började utveckla recept efter recept som skulle fungera för att baka hemma. Inga ingredienser fick vara halvfabrikat. Att allt skulle vara naturligt glutenfritt bestämde vi långt innan jag började med recepten. Allt som bakas på Friends of Adam är naturligt glutenfritt. Jag stod faktiskt hemma i köket och provbakade allt för att det skulle bli rättvist för alla som sen skulle baka hemma!

 

Hur har försäljningen gått och hur responsen varit?

Eftersom vi fått så mycket förfrågningar redan innan på bageriet visste nog både jag och Karin att det skulle gå bra! Men bokförlaget Max Ström blev nog lite chockade då första tryckningen på 5000 böcker var slut på deras lager redan efter en vecka i handeln! Nu har boken tryckts 3 gånger och responsen har varit fantastisk!

 

Varför har ni valt att allt ska vara naturligt glutenfritt? Ni använder inga sammansatta mixer?

För att det även är grunden till bageriet Friends of Adam! I de färdiga mixerna finns vetestärkelse som inte för vår del känns riktigt ok, då det från början är vete (som man tar bort gluten från). Det ger inte den energi och näring vi behöver. Bättre med naturligt glutenfria produkter som inte processats på samma sätt utan som fortfarande är någorlunda rena och rika på näring. Det finns även en hel del veteproteinallergiker som inte kan äta vete alls! Jag är en stolt bagare som alltid kämpat för att produkterna ska vara äkta och genuina. Ska jag stå för mina produkter ska de inte bygga på mjölmixer jag inte vet innehållet i! Oavsett om jag jobbar med Glutenfritt eller inte.

 

Jag har hört rykten om att boken ska översättas till engelska? Stämmer det?

Ja det är inte omöjligt! Förlaget jobbar just nu på att hitta översättare till boken, till engelska (lansering i USA), finska, danska och norska. Inget är klart än men det vore otroligt kul att kunna sprida den över världen på det sättet! Önskemål har kommit från flera håll och länder, bland annat direkt från bokmässan i New York!

 

Vad var det roligaste med att göra boken?

Att se den formas och få lära mig hur man gör en bok! Ett jättejobb att skapa recepten som flera gånger rökfyllde mitt kök, degar som gick åt skogen, torra klumpar av något som skulle likna bröd osv… Men det blev ju till slut väldigt bra och fotografen Stefan gjorde ett fantastiskt jobb med bilderna och Cornelia som formgav boken är en fantastisk konstnär.

 

Vilket är ditt favoritrecept i boken?

Solros- och havrebrödet tror jag! Eller kanske tårtorna. Svårt att välja! Är väldigt stolt över alla recept!

 

Vilken anser du vara den bästa naturligt glutenfria ingrediensen/råvaran?

Får jag säga en kombination? I så fall trion durramjöl, psylliumfröskal och rismjöl. Det är min bas i det mesta inom bröd och dessutom naturligt gott!

 

Har du några framtida glutenfria projekt på gång?

Dels finns det idéer till fler glutenfria böcker! Men inget offentligt påbörjat projekt än… Sen så blir jag emellanåt inkallad för events och kurser som jag håller, vilket är jättekul och givande!

Annars är mitt liv mest tårta just nu! Har precis startat Tårtcompaniet AB och levererar alla slags tårtor för fullt!

 

Här kan du köpa boken Friendlybread!

Här hittar du det glutenfria bageriet Friends of Adam!

 

 

Comments

comments