Etikettregler vid glutenintolerans. Jessica Frej ger sina synpunkter på tidigare intervju!

Posted on Jul 18, 2013

Jag intervjuade folkvettsexperten Magdalena Ribbing om vad som gäller etikettsmässigt då man som glutenintolerant blir bortbjuden på kalas. Detta är en av de svåraste och mest laddade situationer man upplever som intolerant. Jag fick många reaktioner på intervjun!

Jessica Frej som själv är glutenintolerant och författare till den glutenfria bakboken ”Nytt bröd” ger här sina synpunkter på tidigare intervju. 

Jessica Frej texten

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Jessica Frej
Yrke: Kokboksförfattare, kursledare, matbloggare 
Bor: Nacka Familj: Sambo
Aktuell med: Den glutenfria bakboken ”Nytt bröd”

 

Ska jag informera värden/värdinnan om min glutenintolerans innan jag går bort på middag? Ses det då som att jag ställer krav på att de ska ordna något som jag kan äta?

Magdalena Ribbings svar: Ja, det är rätt att säga detta vid inbjudan, så här ”tack, det ska bli så trevligt, jag säger genast att jag är glutenintolerant men jag tar gärna med en egen rätt om det är okej för dig”.

Kommentar från Jessica Frej: Jag håller med om att man alltid ska informera, då slipper man pinsamma situationer när man väl är på middagen. Jag tycker dock inte att man ska ta med egen mat. Det är mycket lättare att bara förklara vad det är man inte tål. Trots allt är det ju bara Vete, Råg och Korn. Visst kan det vara lite pinsamt att ”ställa krav” men om man vänder på det är det ju jättejobbigt för den som vill bjuda till fest att en gäst inte kan äta det som bjuds.

 

Är det oartigt att ta med sig egen mat när man går bort på middag? 

Magdalena Ribbings svar: Nej, inte när man riskerar att bli sjuk av den mat som bjuds.

Kommentar från Jessica Frej: Det är lite konstigt om man inte förvarnat om det tycker jag. Men om man ska hälsa på några vänner i några dagar så tycker jag det är lättast att köpa med lite glutenfritt bröd, pasta och liknade som man kan ställa i skafferiet så det finns om det skulle behövas.

 

Är det oartigt att ställa frågor under en middag om vad maten innehåller? Hur gör jag det smidigast och diskretast? 

Magdalena Ribbings svar: I osäkert läge frågar du värdpersonen så diskret som möjligt ”ursäkta, jag tål inte gluten, får jag bara fråga om du har rett såsen med mjöl?”

Kommentar från Jessica Frej: Det är inte oartigt eftersom man inte har något val, det är ju farligt för en intolerant person att få i sig gluten och middagen slutar inte trevligt för någon om man skulle bli sjuk.

 

Är det ok att bjuda alla på glutenfritt då jag själv ordnar middag?

Magdalena Ribbings svar: Om det går att laga god glutenfri mat är det inte något problem att göra sådan till alla.

Kommentar från Jessica Frej: Självklart att man lagar samma till alla tycker jag, glutenfri mat är precis lika god och i många fall mer hälsosam.

 

Kan jag be föräldrar som ordnar ett barnkalas att även ha alternativ för de barn som är allergiska? 

Magdalena Ribbings svar: Nej, som förälder säger man vid inbjudan att man tar med en glutenfri tårtbit till sitt allergiska barn, men man kräver inte att andra ska ordna specialkost.

Kommentar från Jessica Frej: Eftersom det är så himla lätt att bjuda på glutenfritt så tycker jag att man absolut kan be om det, finns frysta färdiga tårtor, finns glass, man kan göra marängtårta, köpa glutenfria kakor. Det är inte ens besvärligt, allt finns i vanliga mataffären.

 

Kan jag be de föräldrar som ordnar ett kalas att hålla koll på att mitt barn inte får i sig det han eller hon inte tål?

Magdalena Ribbings svar: Nej, det är ett ansvar som inte ska påtvingas andra än barnets föräldrar eller närstående.

Kommentar från Jessica Frej: Det här är ju lite svårt eftersom det är mycket att hålla reda på som det är när man har barnkalas, lättast är om man är orolig att ens barn inte kommer ihåg själv vad som går och inte går är att fråga om man som förälder kan vara med och hjälpa till på kalaset så man också kan hjälpa sitt barn.

 

Kan jag kräva att det finns ett alternativ till mig på min arbetsplats vid fredagskaffet eller när någon ska firas med tårta?

Magdalena Ribbings svar: Nej, men du kan informera om din glutenallergi och säga att du tar med dig egen kaka till firandet.

Kommentar från Jessica Frej: Kräva är kanske lite väl, men om arbetsplatsen vill bjuda sina anställda på fika så får man anta att de vill bjuda alla och inte bara de som tål gluten. Det är inte så svårt för arbetsplatsen att beställa glutenfritt också när det ändå beställer.

 

Har du några andra tips på vad som är viktigt att tänka på?

Magdalena Ribbings svar: Att man inser att ens allergi inte är lika intressant för andra, och därför inte deras ansvar.

Kommentar från Jessica Frej: Jag upplever tvärtom att många idag är väldigt intresserade eftersom kost och hälsa ständigt debatteras. Och sen är det bättre att vara lite frågvis och informerande än att riskera att bli sjuk.

 

Jessica Frej och Maria Blohm kommer i höst ut med bakboken Nytt Bröd. Alla recept i boken är naturligt glutenfria det vill säga bakade på naturligt glutenfria råvaror!

Läs mer om Jessica och Maria och den glutenfria bakboken ”Nytt bröd” här!

 Här kommer du att kunna köpa boken ”Nytt bröd”!

 

 

Comments

comments