Glutenfritt Orientaliskt Surdegsbröd med Frukt

Posted on Jan 10, 2014

Ingredienser:

Glutenfritt Orientaliskt Surdegsbröd med frukt

Glutenfritt Orientaliskt Surdegsbröd med frukt

  • 100 g torkade dadlar
  • 100 g torkade fikon
  • 100 g torkade aprikoser
  • 50 g russin
  • 2 dl vatten till frukten

Deg

  • 1 msk Fiberhusk
  • 4 dl vätska (vatten och ev. fruktspad)
  • 2 msk dadelsirap eller mörk sirap
  • 50 g surdeg
  • 5 g ekologisk jäst eller vanlig
  • 8 g salt
  • 1 dl Fibrex
  • 130 g Två mix (lika delar majsmjöl och vitt rismjöl)
  • 240 g Finax majsmix (gul förp.)

Gör såhär:

Börja med att hacka frukten ganska grovt. Blötlägg den i 2 dl vatten ca 30-60 minuter före baket.

Om inte frukten har sugit upp all vätska så häll av den och tillsätt den till degvätskan ( där finns fina smaker).

Rör ut jästen med lite vatten.

Blanda degvätskan med Två mix,  fiberhusk och Fibrex, låt det svälla en stund.

Blanda resten av ingredienserna utom frukten i en bunke, rör med slev och knåda med händerna i bunken.

Tillsätt frukten och knåda in den med händerna i bunken eller på mjölat bakbord.

Knåda alltsammans lite lätt till en luftig deg på mjölat bakbord.

Forma till en kompakt oval limpa som har mjöl på sig.

Lägg smörpapper i en jäskorg och lägg ner brödet på det.

Låt jäsa övertäckt under dagen i rumstemperatur eller på lite varmare ställe tills det har jäst upp .

Blötlägg en lergryta ca 1 timme före gräddning.

Stoppa in lergrytan med lite vatten i botten ugnen och sätt den på 250 grader varmluft.

Värm upp tills lampan slocknar, ta ut grytan och häll av vattnet.

Sänk brödet med papperet kvar ner i lergrytan (klipp bort lite papper om det är för mycket eller vik ner det) .Spruta lite färskt vatten på brödet.

Stoppa tillbaka grytan i ugnen och grädda.

När brödet gräddats i ca 45 minuter så sätt i en termometer och låt locket stå lite på glänt.

Ta av locket när ca 10 minuter återstår av gräddningen, Sänk temperaturen till 200 grader. Håll lite koll så det ej bränns.

När brödet är 98 grader är det färdigt.

Spruta lite färskt vatten på skorpan med en blomspruta och låt brödet svalna ner i grytan utan lock.

Givetvis går det att grädda utan lergryta men sänk då temperaturen till ca 190- 200 grader varmluft efter 10 minuter. Håll lite koll, ytan skall bli välgräddad.

Förvara brödet med lite plast över snittytan och linda en handduk runt det så kan det stå i rumstemperatur några dagar tills det är uppätet.

Går det inte åt så kan det förvaras i kylskåp men lite av smakerna försvinner då.

Detta fantastiska recept kommer från Ambrosias Glutenfria!!

 

0 likes

Comments

comments