Glutenfritt Naanbröd

Ingredienser:

  • 3 dl sojamjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 dl havremjöl
  • 2 msk physilliumfröskal
  • 2 tsk pofiber
  • 2 tsk fibrex
  • 50 gr torrjäst
  • 1 dl olivolja
  • 4 dll ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Spiskumminfrön
  • Flingsalt
  • ca 3-4 msk Olja

Gör så här:

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en tom plåt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mät upp olja i ett stort mått och tillsätt vattnet. Använd hett kokande vatten , ca 1/3 och fyll sedan på med kallt vatten tills du får lagom temperatur – dvs ljummet – fingervarmt. Sedan blandar du ner vattnet och oljan i det torra. Använd gärna elvisp.

Som oftast vad gäller glutenfri bakning gäller det att tänka smet i stället för deg. Den ska vara betydligt lösare än en vanlig deg. Den kommer att svälla på sig men självklart ska den inte vara helt rinnig. Låt jäsa ca 30 min.

Sedan formar du till små bollar som du antingen kavlar ut eller formar med händerna till önskad form. Pressa vitlöken och blanda med oljan. Ta ut den heta plåten och lägg upp bröden på den. Pensla snabbt lite av vitlöksoljan och strö över flingsalt och spiskumminfrön. Grädda i ca 10-15 minuter, beroende på storlek och ugn. Lägg under bakduk.

Avnjutes varma med gryta och Raita. Receptet kommer från Wakandas kitchen!