Glutenfritt ljust matbröd

Posted on Okt 4, 2012

Det här är ett fantastiskt gott vitt glutenfritt bröd.
Om du bakar ut det som en fläta som jag gjort, är det ju dessutom väldigt kul att servera till gäster som kommer på besök i stället för ett ordinärt formbröd.

Ingredienser:

(1 enormt bröd)

  • 1/2 liter röd mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 750 gram Semper fin mix
  • 100 gram jyttemjöl (jyttemel)

Gör såhär:

Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt och blanda ca häften med jästen i en bunke

Häll fiberhusken och oljan i den andra halvan med mjölken i bakmaskinen och låt det jäsa ca 10 min

Tillsätt jästblandningen i fiberhusken ihop med socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Degen är mätt på mjöl när den lossnar från bunkens kanter och ser okladdig ut

Lägg över en handduk på degen och låt den jäsa i 30 minuter

Knåda degen med mjölet som blev över och dela den i 4 lika långa rullar/korvar och gör en fläta

Låt degen jäsa igen under handduken i ca 20 minuter

Pensla brödet med ägg och strö på vallmofrö, pumpakärnor, linfrö, solroskärnor eller det du gillar, sätt brödet lågt i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Tips
Jag hade inte tillräckligt med Sempermjöl hemma och fick skarva 50 gram mjöl med en annan sort men det gjorde ingenting så har du någon skvätt hemma kan du passa på att använda den. Om degen är en aning kladdig och du inte har haft i allt mjöl är det smart att låta den jäsa först en aning kladdig och lägga till mer mjöl i knådningen så du inte får ett hårt bröd som blir torrt med för mycket mjöl.

Av Malin Flink

 

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar