Glutenfritt Julkryddigt Bovetebröd med frukt och nötter

Posted on Dec 1, 2013

Ingredienser:

Kryddigt julbröd med lång hållbarhet och jättegod som tunna skivor till ostbrickan. Fritt även från ägg och mjölk. Av receptet blir det 1 limpa.

  • 1 dl Bovetemjöl

    Glutenfritt Bovetebröd

    Glutenfritt Bovetebröd

  • 2 dl Kokande vatten
  • 1/2 tsk Kardemumma
  • 1/2 tsk Ingefära
  • 1 tsk Kanel
  • 1/2 tsk Nejlikor, malda
  • 1/2 dl Mörk sirap
  • 2 dl Kallt vatten
  • 1 dl Rismjöl
  • 1 dl Sojamjöl
  • 1 dl Bovetemjöl
  • 1 msk Psylliumfröskal
  • 1 msk Nyponmjöl
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Fibrex
  • 25 g Jäst
  • 1 dl Fikon, hackade 1 dl
  • 1 dl Aprikoser, hackade
  • 1 dl Russin
  • 1 dl Valnötter

Gör såhär:

Koka upp vattnet och vispa i 1 dl bovetemjöl och kryddorna. Vispa noga så det inte blir mjölklumpar.

Slå på det kalla vattnet och sirapen i bovetegröten för att kyla ned den, och vispa ihop.

Smula jästen och blanda ut den i degen. Blanda i ytterligare 1 dl bovetemjöl och övriga torra ingredienser, eventuellt kan det behövas lite mer bovetemjöl. Smeten ska vara väldigt trög men klibbig.

Vänd i nötter och frukter, går att variera efter smak. Både mängden och sorten.

Häll upp i en oljad brödform, ca 1 ½ liter, och jämna till smeten med våt hand. Toppa med bovetemjöl och jäs under bakduk eller plastfolie, ca 20 minuter.

Sätt in i ugnen på 250 grader, har du tillgång till ånga i ugnen, så ånga gärna brödet några sekunder. Dra ned värmen till 200 grader och grädda brödet ca 1 timme.

När det är klart, stjälp upp ur formen och låt kallna under bakduk på galler.  Brödet är absolut bäst efter en eller ett par dagar, och förvaras med fördel i kylskåpet!

TIPS! Generellt så är det så att naturligt glutenfria bröd oftast är bäst efter minst 24 timmars vila. Jag bakar alla mina bröd på en ganska kladdig smet, vilket gör att brödet sen blir saftigt, men oftast alldeles för saftigt första dygnet. Men när brödet fått stå till sig och fibrerna fått suga upp den vätska de behöver så är brödet perfekt!

Receptet kommer från Oscar Målevik!

0 likes

Comments

comments