Glutenfritt Grovt Formbröd

Posted on Feb 9, 2014

Ingredienser:

Glutenfritt Grovt Formbröd

Glutenfritt Grovt Formbröd

  • 5 dl knappt ljummet vatten, ca 34 grader
  • 50 g färsk jäst
  • ½ dl mandelolja eller smält kokosolja – annan olja går också bra
  • ½ dl yaconsirap eller mörk dadelsirap
  • 2 tsk nyponmjöl av hela nyponet
  • 1 dl skalade hampafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl hel, oskalad mandel
  • 1 dl gojibär
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl mald chia
  • 1 dl hampamjöl
  • 2 dl rårismjöl
  • 2 dl mörkt teffmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i lite av det ljumma vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.

Häll i olja och sirap och kör igång köksmaskinen.

Tillsätt sedan vartefter nyponmjöl, de olika fröna, mandel, gojibär, krossade linfrön och mald chia.

Blanda ihop hampamjöl, rårismjöl, teffmjöl, salt och husk och tillsätt lite i taget. Arbeta degen mycket väl, 12 minuter, och klicka sedan upp den sega och kletiga degen i en smord form på ca 1,8 liter.

Täck över och låt jäsa en timme på dragfri plats.

Sätt in brödet i 225 graders ugnsvärme och sänk genast till 175. Grädda brödet 1½ timme. Låt det eftergrädda utan form och med ugnen avstängd ytterligare en kvart.

Låt svalna på galler väl inlindat i bakdukar.

Receptet kommer från Kjersti Bylin Casteryds blogg Kjersti mat och prat.

 

0 likes

Comments

comments