Glutenfritt Danskt bröd

Posted on Jan 28, 2013

Ingredienser: Danskt rågbröd kopia

1 msk psylliumfröskal
2 msk malen spiskummin
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2½ dl kokande vatten
2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl rismjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
25 g jäst
½ rivet äpple
1½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Gör så här

Sätt ugnen på 250° och sätt in en tom plåt redan nu i mitten av ugnen.

Blanda psylliumfröskal, spiskummin och fröerna noga, och slå på kokande vatten. Blanda snabbt ihop skållningen och låt stå och svälla ca 5 minuter.

Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner skållningen och resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en degblandare. Degen behöver inte bearbetas länge, men blandas väl så det inte blir några klumpar av skållningen eller jästen.

Häll degen i en oljad brödform. Tryck till degen, med fuktiga fingrar, så att det inte blir några luftfickor. Toppa med lite bovetemjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt in brödet i ugnen och häll samtidigt några matskedar vatten på den varma plåten. Stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ca 1 timme.

Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk.

1 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar