Glutenfria Kanelbullar

Posted on Okt 4, 2012

Jag hade allt hemma för underbara kanelbullar, dom ska ju jäsas en del så det är bra att ha ett par timmar till godo.
Har man mer framförhållning kan man göra bullarna klara kvällen innan och förvara dom färdiga i rullar i kylskåp och bara skära upp dom, pensla och steka straxt innan gästerna kommer.

Ingredienser:

  • 50 g (1pkt) röd jäst
  • 100 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 1/2 dl brunt rörsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 burk creme fraiche eller liknande
  • Ca 10 dl glutenfritt mjöl
  • Smör, kanel, strösocker till fyllning och pärlsocker till pynt

Gör såhär:

Ta fram en rejäl smörklick från kylen i rumstemperatur så den blir enkel att breda på degen till slut

Smula jästen i en stor bunke

Smält margarinet i en kastrull tills det är helt smält nästan kokande

Tillsätt mjölken i margarinet och känn så att det är ca 37 grader

Blanda mjölkblandningen med jästen tills jästen är ett med mjölken och inga klumpar syns

Tillsätt fiberhusken och låt det stå och svälla i 10 minuter

Blanda i resten av ingredienserna och vispa tills degen är slät och nästan lossnar från bunkens kant

Lägg en torr och ren handduk över degen och ställ den på en dragfri plats (inte kallt) i 30 minuter

Stjälp upp degen på ett rent mjölat bord och jobba den smidig.

Dela den sen i 2 delar och baka ut en i taget med kavel till degen är en stor fyrkant och ca 1 cm tjock, bre på smör, strö över kanel och socker, rulla ihop och dela upp i valfri tjocklek, jag skar dom ca 5 cm breda och det gav mig 23 bullar.

Lägg upp dom på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom till halv storlek, lägg över bakduken igen och låt jäsa ytterligare  30 minuter.

Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker

In i ugnen i mitten på 250 grader i cirka 10 minuter-håll under lite uppsikt för beroende på hur stora bullar du gjort kan det behövas mer eller mindre tid.

Häll upp ett glas mjölk och njut en rykande färsk bulle innan gästerna kommer så du vet vad du serverar.
Blir det några över kan du överraska en snäll granne eller tänka på dig själv och frysa in.
Men rykande färskt är ju bäst.
Lycka till!

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar