Glutenfria Tekakor

Posted on Nov 5, 2013

Ingredienser:

Glutenfria Tekakor

Glutenfria Tekakor

ca. 8-10 st

  • 4 dl mjölk
  • 1 msk Husk
  • 20 g jäst för söta degar
  • 1 1/2 msk socker
  • 250 g Finax mjölmix (röd förpackning)
  • 125 g Tre mix ( lika delar bovete, majs och rismjöl)
  • 8 g havssalt
  • 1 äggula
  • 60 g smör
  • 1 äggvita

Gör såhär:

Värm mjölken till 40 grader och vispa ner Husk, låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt socker, jästen utrörd i lite vatten (1msk).

Knåda in mjöl och salt i omgångar.

Tillför äggulan samt smöret i klickar under fortsatt knådning i ca 8 minuter sammanlagt.

Vispa äggvitan till fast skum och knåda in den under ca 2 minuter till.

Olja en bunke med plats för jäsning och lägg ner degen i den, lägg lock på och ställ in i kylskåpet över natten för bästa smak eller jäs i rumstemperatur med duk över till bra höjd.

Nästa dag vänds degen ut på mjölat bakbord, med blandat mjöl Tre mix och Finax mjölmix.

Knåda till degen mycket lätt och forma den ganska omedelbart till en rulle som delas i lika stora 8-10 bitar.

Rulla varje del med lätt hand och mjöl till en boll som placeras på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till och platta ut bullen till ett kaffefats storlek ca 1cm tjock. 4-5 st på varje plåt. Låt jäsa upp till minst dubbel höjd under duk.

Nagga kakorna med gaffel och pensla dem med mjölk precis innan de gräddas. (Om de får stå med mjölk blir ytan ful)

Grädda dem i 250 grader varmluftsugn, en plåt i taget i mitten av ugnen.

Spruta in lite vatten undertill i ugnen.

Grädda i ca 10 minuter och låt kakorna svalna på galler med duk över.

 

Receptet kommer från Ambrosias glutenfria.

 

3 likes

Comments

comments