Glutenfria Smörbullar

Posted on Okt 23, 2013

Ingredienser:

2 stycken

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl flytande smör
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl rörsocker
  • 1 1/2 krm salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 14-15 dl glutenfri mjölmix
  • 50 g smör blandat med 2 msk socker
  • 1 ägg

Gör såhär:

Smula ner jästen i en skål. Värm mjölk och matfett till 37º. Häll degspa-det över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt Fiberhusk och låt det svälla i 10 minuter.

Tillsätt socker, salt och kardemumma och ca 10 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt i skålen i 30 minuter.

Slå ihop degen efter jäsningen och arbeta in mer mjölmix i omgångar. Det gör ingenting om det blir lite mjölmix över, huvudsaken är att du kan hantera degen på bordet.

Dela degen i 2 bitar och forma två bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen så att de blir ca 23 cm i diameter.

Blanda rumsvarmt smör och socker. Gör fördjupningar i bullarna med exempelvis ett slevskaft och klicka i smörblandningen. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda på andra falsen nerifrån i 20–25 minuter, till fin färg.

Låt bullarna kallna under bakduk.

 

 

0 likes

Comments

comments