Glutenfria skållade havre- och linfröfrallor

Posted on Maj 4, 2014

Ingredienser:

Glutenfria havre- och linfröfrallor

Glutenfria havre- och linfröfrallor

  • 3 dl kokande vatten
  • 1 dl havregryn – jag använde Urtekrams garanterat glutenfria
  • 2 msk krossade linfrön
  • 1 msk hela linfrön
  • 50 g färsk jäst
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 msk flytande honung – välj annan sötning om du inte tål honung
  • 2 msk kallpressad rapsolja eller mandelolja
  • 3 dl rårismjöl (Urtekram)
  • 2 – 3 dl havremjöl (Provena)
  • 1 msk husk
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda ihop havregryn, linfrön och linfrökross i en skål – helst rostfri eller av glas.

Koka upp vattnet och häll över. Rör om, täck över med lock och låt stå över natten.

Smula sönder jästen och vispa ut den i det kalla vattnet. Tillsätt havregrynsröran och kör igång maskinen så alltsammans blandas. Tillsätt honung och olja.

Blanda rårismjöl med den mindre mängden havremjöl samt husk och salt, och tillsätt lite i taget med maskinen igång. Tillsätt eventuellt lite mer havremjöl. Det blev lite knappt 3 dl sammanlagt för mig. Arbeta degen mycket väl i maskinen, ca 12 – 14 minuter. Den ska kännas fast och stadig.

Ta lite olja på händerna och rulla frallor av degen. Degen var lätthanterlig och det gick lätt att forma fina frallor. Jag gjorde 9 stycken, lite större.

Platta till frallorna/tekakorna och lägg på bakpapprad plåt. Nagga dem lätt. Täck över och låt jäsa 50 – 60 minuter.

Sätt in plåten i 250 graders ugnsvärme men sänk genast temperaturen till 200 grader. Grädda tills frallorna är fint bruna och känns luftiga och lätta. Tog ca 25 minuter för mig.

Låt frallorna svalna övertäckta på galler.

Receptet kommer från Kjerstis mat och prat!

 

0 likes

Comments

comments