Amaranth

Amaranth är ett frö och kan i matlagningen användas på samma sätt som quinoa. Det har ett lågt GI och är tilltalande rikt på vitaminer och mineraler. Dessutom innehåller amaranthfrön mycket protein. Amaranth är naturligt fritt från gluten.

Amaranth är ett stort släkte av örter som växer runt om i världen. I Asien och Sydamerika har arter förädlats och odlas som livsmedel.

 

Bovete

Bovete är en ört som används för att göra gryn eller mjöl. Trots namnet är bovete inte släkt med vete eller andra sädesslag. Det har fått sitt namn efter sina frukter, som liknar bokollon i miniatyr. Bovete är en gammal kulturväxt som härstammar från södra Sibirien. Bovete är naturligt glutenfritt.

Krossat bovete används till bakning och gröt. Bovetemjöl används till bakning, välling, pannkakor, såser och redning. Vid bakning blandar man ofta bovete med rismjöl, majsmjöl eller potatismjöl. Klassiker med bovete är blinier och galetter.

Bovete är rikt på mineralerna magnesium, zink och järn och har ett lågt GI. Det är lättsmält och bra för känsliga magar.

 

Durra

Durra är en art i växtfamiljen gräs. Durra används för framställning av mat, dryck och djurfoder. Är mycket viktigt i Asien och Afrika och räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen.

Durra används till brödbakning, till maten istället för ris och couscous och istället för korn vid framställning av öl och whiskey.

Durra är rikt på mineraler och fibrer och är naturligt glutenfritt.

 

Fibrex

Fibrex är en kostfiber från sockerbetan. Fibrex har en förmåga att binda vatten upp till fyra gånger sin egen vikt. Behåller därför fuktigheten/vätskan i maträtter/bakverk under tillagning och gräddning. Fibrex gör att brödet/maten blir saftigt.

 

Havre

Havre är glutenfritt om det inte har kontaminerats av vete, korn eller råg. För att havren skall vara glutenfri måste den därför odlas på ett visst avstånd från de andra sädesslagen och sedan hanteras helt separat från dessa.

Havre är gott att använda till bakning, musli, gröt, köttbullar och en massa annat.

 

Hirs

Hirs är en art i växtfamiljen gräs, ett av de äldsta sädesslagen och odlas över hela världen. Hirsflingor framställs av hel skalad hirs som ångats och valsats till flingor. Hirs är i stora delar av världen ett baslivsmedel.

Hirs har en fin och mild smak. Man kan använda hirsflingor, hirsmjöl eller hirsmannagryn. I Indien bakar man flatbröd och chapati av hirsmjöl.

Hirs är milt och lugnande för oroliga magar och naturligt glutenfritt.

 

Kokos

Kokosflingor är naturligt glutenfritt och passar i bakning, wok, grytor och desserter. Under senare år har det blivit populärt på grund av sitt låga kolhydratvärde.

 

Linfrön

Linfrön kommer från örtväxten lin och används i matlagning med hela, krossade eller malda frön. linfrön hjälper till att binda ihop bröden.

Linfrön fungerar som ingrediens vid bakning och i gryn- och musliblandningar. Pasar dessutom till gröt och sallad.

Linfrö är naturligt glutenfritt och har ett högt innehåll av kostfiber, protein och fett – framför allt de nyttiga omättade fetterna med bland annat omega 3.

 

Mandel

Mandel är en stenfrukt som är släkt med persikan och är naturligt glutenfritt.

Mandelmjöl har utmärkta bakegenskaper och används till bakning av sötsaker.

 

Majsmjöl

Majsmjöl är hela torkade majskärnor som malts till mjöl. Det är naturligt glutenfritt.

Majsmjöl passar bra vid bakning, välling, redningar, pannkakor och tortillas.

 

Mixer

Glutenfria mjölmixer är det vanligt att man bakar med. Det finns flera olika märken och sorter att välja mellan. Samma sorts mix kan dock skilja sig åt mellan de olika märkena, så man får prova sig fram. Två producenter som har ett brett sortiment och som man kan börja med att pröva är Semper och Finax.

De flesta mjölmixer är baserade på vetestärkelse, där glutenproteinet renats bort. De är med andra ord inte naturligt fria från gluten. Däremot är glutenhalten av innehållet i samtliga mixer långt under de tillåtna gränsvärdena för vad som får räknas som glutenfritt. De vanligaste sorterna är:

Mix som är en allroundmix som används både i matlagning och bakning.

Fin mix som används i både bakning, kakor och matlagning.

Grov mix som innehåller mer fiber.

Lågproteinmix om du nyligen fått diagnosen celiaki kan tunntarmen vara lite skadad och den här produkten är lämplig att använda under den tid som tarmen läker. Eftersom proteinhalten ligger på mycket låg nivå är mixen också lämplig till personer med nedsatt njurfunktion eller PKU.

 

Nyponskalsmjöl

Nyponskalsmjöl tillverkas genom malning av torkade och urkärnade nyponskal.

Nyponskalmjöl är sött och syrligt och används vid bakning, nyponsoppa. Nyponskalsmjöl är naturligt glutenfritt innehåller en mängd antioxidanetr och har en fantastiskt vacker färg.

 

Pofiber

Pofiber är gjort utav potatis. Genom en speciell tillverkningsmetod, utan kemiska tillsatser, renas och torkas potatisens fruktkött. Resultatet är en produkt som innehåller 70 procent kostfiber. Det är en naturligt glutenfri produkt utan tillsatser.

 

Psylliumfröskal

Psyllium är frön som skördas från vanliga groblad. Varje frö har ett geléliknande skal som innehåller fiber. Psyllium kallas också för loppfrön, eftersom de små svartbruna fröna påminner om loppor.

Psylliumfrön passar utmärkt vid bakning, musliblandningar och gröt. Det ger extra saftiga bullar och matbröd. Används också som tarmreglerande medel. Psylliumfröskalets uppgift är att binda vätska när man bakar utan gluten.

Psyllium är naturligt glutenfritt och har ett högt innehåll av kostfiber.

 

Pumpakärnor

Pumpakärnor passar perfekt i glutenfri bakning, desserter, sallader och musliblandningar. Pumpakärnorna binder vätska och gör så att det glutenfria brödet inte torkar ut.

 

Quinoa

Quinoa är ett frö som växer på 4000 meters höjd i Anderna, Sydamerika. Quinoafröet är både näringsrik och lättsmält. Det är naturligt fritt från gluten och har det högsta proteininnehållet av alla grödor.

Quinoa kan med fördel användas istället för ris eller pasta. Passar bra till kalla sallader, grytor och såser. Quinoa kan även nyttjas som bas i olika sorters vegetariska biffar.

 

Rismjöl

Är naturligt fritt från gluten. Ett bra alternativ för känsliga magar!

 

Sesamfrön

Sesamfrön kommer från en ört, stäppgräs, som odlas i Asien och Sydamerika och de är naturligt glutenfria. De passar utmärkt till bakning och är goda att strö över salladen.

 

Sojamjöl

Sojamjöl framställs av sojabönor, en meterhög baljväxt som rensas, rostas, skalas, mals och siktas.Det är naturligt glutenfritt.

Sojamjöl passar till bakning, välling, gröt, pannkakor och som redning av såser och soppor.

 

Solrosfrön

Solrosfrön passar perfekt till bakning, desserter,sallader, musliblandningar. De är goda rostade och groddade och naturligt glutenfria.

 

Tapioka

Stärkelserikt mjöl, har egenskaper ungefär som potatismjöl. Kan användas vid glutenfritt bak, redning av såser mm.

 

Teff

Teff är världens minsta spannmål. Teff är naturligt glutenfritt och finns i olika färger, från vitt och rött till mörkt brunt.

Teff används främst till bakverk, gröt, pannkakor och som förtjockningsmedel i soppa och såser. Teffsäd kan ätas som polenta.

Comments

comments