Glutenfria Madeleinekakor med saffran och tranbär

Posted on Dec 1, 2013

Ingredienser:

Ca 20 st

Detta är väldigt likt den franska klassikern madeleine! Men en smak av saffran hör julen till och tack vare tranbären håller kakorna sig färska och saftiga länge.

  • 0,5 dl Socker

    Glutenfria Madeleinekakor med saffran och tranbär

    Glutenfria Madeleinekakor med saffran och tranbär

  • 2 dl Rismjöl
  • 0,5 dl Potatismjöl
  • 0,5 tsk Salt
  • 1 påse (0,5 g) Saffran
  • 2 msk Psylliumfröskal
  • 2 tsk Bakpulver
  • 50 g Smält smör
  • 3 dl Filmjölk
  • 3 st Ägg
  • 1,5 dl Torkade Tranbär

Gör såhär:

Sätt ugnen på 230 grader och sätt in en tom plåt nederst.

Blanda alla torra ingredienser väl. Vispa i smält smör, ägg och filmjölk.

Spritsa ut i smorda mördegsformar, silikonformar eller muffinsformar.

Sätt in i ugnen på en gång och skvätt lite vatten på den tomma heta plåten och stäng fort ugnsluckan.

Grädda tills kakorna fått fin gyllenbrun färg (tiden skiljer sig väldigt mycket åt beroende på storleken på bröden), men ca 15 minuter.

Använder man silikonformar så bör man ta ut kakorna ur formarna efter bara någon minut, annars blir de blöta av kondensen.

Kakorna håller länge i plastpåse, men funkar jättebra att frysa.

TIPS! Att använda formar är det absolut säkraste sättet att baka glutenfritt. Är smeten kletig, blir slutresultatet saftigt. Det är när man börjar tillsätta mjöl i smeten eller degen för att det skall blir mer likt vanlig degkonsistens som man får ett vanligt torrt glutenfritt bröd. Därför är det alltid bäst att baka i form, då kan man ha hur kletiga degar som helst, brödet stannar ändå i sin form.

Receptet kommer från Oscar Målevik

0 likes

Comments

comments