Glutenfria lussekatter

Posted on Okt 2, 2012

 

Ingredienser:

 • 75 g margarin
 • 2 dl röd mjölk
 • 50 g röd jäst (1pkt)
 • 1 dl kesella
 • 1 dl brunt rörsocker
 • 1 ägg
 • 0,5 g (1 påse) saffran
 • 1 krm salt
 • 500 g Schär Mix C (Mix Pâtisserie)
 • Ägg och russin till pensling och pynt

Gör såhär:

Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, ca.37 grader. Häll det så över i en stor plastbunke i hop med jästen som du smulat sönder, vispa tills du ser att jästen och mjölkblandningen har gift sig utan klumpar.

Blanda sockret med saltet och saffranspulvret, vänd ner i vätskan

Tillsätt kesellan och ägget, vispa alltsamman och börja vispa in mjölet, ett par deciliter åt gången tills du ser att degen är klumpfri, slät och nästan lossnar från kanterna, det mjölet som blir över används till utbakningen, cirka 2 dl.

Lägg en ren handduk över degen som ligger i plastbunken och låt den jäsa 40 minuter.

Nu kan du ta fram ett par bakplåtar och täcka med bakplåtspapper, diska det du använt tills nu så slipper du tokstäda när bullarna gräddas.

Tvätta händerna noga och mjöla händerna, mjöla bakbänken och stänk mjöl på degen, knåda den mjuk och smidig på bänken och va inte rädd för att tillsätta mjöl om den klabbar sig på fingrarna.

Forma degen till en lång korv, dela den i 20 någorlunda lika bitar. Ta så en bit och rulla ut till en lång mask nästan 2,5 dm lång, rulla sen ändarna in mot mitten, den ena från vänster till höger och den andra från höger till vänster. Lägg upp dom på plåtarna med några centimeters mellanrum. Tryck i 2 russin i vardera bulle och låt dom jästa under handduken i 30 minuter till.

 • Pensla bullarna med uppvispade ägg, grädda i ca 5 minuter, 250 grader. Det varierar ju enormt bland ugnar och kvalitet, så håll dom under uppsyn, när dom väl börjar få färg, går det undan.
 • Voila…ta en bulle, något gott att dricka och njut, dom är som bäst nybakta, frys in dom så snart dom kallnat och ta heller fram en när lusten faller på.

Mina tips till vällyckat lussekattbak: 
Till pensling och garnering behöver du ägg beroende på storleken på bullarna, jag använde 2 ägg och penslade generöst över bullarna så dom får en vacker yta med lite fras i.
Klassiskt är ju även att putta i 2 russin i vardera bulle, men småbarn har en förmåga att spotta ut dom, och jag minns även att jag själv gjorde det, jag ansåg att det förpestade hela bullens karaktär och smak, så droppa russinen på några stycken, en dispyt mindre blir det och alla kan njuta bullarna.
Jag har bakat dessa med degvispar i vanlig elvisp. Saffran kan du ha i efter smak och behag, 0,5 g som jag har haft i, ger bara en touch av saffran men tar inte helt över i smak så älskar du saffran bör du ha i 2 pkt.
Många har mycket att göra i juletider, dessa behöver inte bli ett så stort ork om du planerar kvällen innan.
Väg och mät upp mejerivarorna, ställ dom på samma plats i kylskåpet.
Blanda sockret, saffran och saltet i en liten skål och låt stå framme över natten. Då är du en god bit på väg. Lycka till.

 

Av Malin Flink

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar