Glutenfria Kuvertbröd

Posted on Sep 3, 2013

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl havremjölk, vatten eller mjölk
  • 2 msk olja
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 tsk hela anisfrön
  • 3 dl havremjöl
  • 7 dl ljus, glutenfri mjölmix (7 dl motsvarar ca 450 g)

Gör såhär:

Smula ner jästen i degbunken. Värm havredrycken, vattnet eller mjölken och oljan till fingervärme, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den lösts upp.

Blanda ner linfrön, salt, stött fänkål och anis samt havremjöl. Tillsätt hälften av mjölmixen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin.

Blanda ner resten av mjölmixen, men spara lite till utbakningen. Fortsätt arbeta degen tills den blir slät och smidig och släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.

Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knåda degen och dela den. Forma till två längder, dela varje i 10 jämnstora bitar (för 20 st) och forma till släta bullar.

Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 250°C.

Grädda i övre delen av ugnen 10–12 minuter, passa så att bröden inte får för mycket färg. Låt svalna under bakduk.

För alla

Mjölkfritt: använd havremjölk eller vatten istället för mjölk samt mjölkfri mjölmix.

0 likes

Comments

comments