Glutenfria Kroppkakor

Posted on Feb 14, 2013

Ingredienser:

Glutenfria kroppkakor

Glutenfria kroppkakor

(6 personer)
Deg:
1,5 kg vinterpotatis, fast eller mjölig spelar ingen roll när man gör kroppkakor på kokt potatis.
3 ägg
4 dl Finax mjölmix
2 tsk salt
Fyllning:
200 g rimmat fläsk, smått tärnat
2 gula lökar, finhackade
smör till stekning
0,5 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk nymald kryddpeppar
salt efter smak
Tillbehör:
Lingonsylt
skirat och klarnat smör
Gör så här:
Koka potatisen, pressa den och låt den sedan svalna.
Blanda ner övriga ingredienser men använd bara 3 dl av mjölmixen. Mängden mjölmix beror också av stärkelsehalten i potatisen och det kan man ju aldrig riktigt veta.
Stek lök och fläsk i smör och tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Smaka av med salt och låt stå i pannan och svalna. Det här går också att förbereda långt innan.
Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt 0,5 msk salt per liter vatten. Det är lättare ju större kastrull du har.
Rulla ut degen till två korvar och dela varje korv i nio puckar.
Lägg i en sked fyllning och mecka ihop kanterna så att du får en boll.
Gör klart alla kroppkakorna på det sättet.
Lägg ner ungefär hälften i taget i kokande vatten. Stormkoka inte. När de flyter upp till ytan ska de sjuda i ytterligare 5 minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev.
Servera med skirat och klarnat smör och lingonsylt.
1 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar