Glutenfria kardemummabullar med mjölkchoklad

Posted on Okt 30, 2012

Ingredienslista

  • 50 gram jäst (1 pkt röd jäst)
  • 100 gram margarin
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 12-13 dl Glutenfritt mjöl Mixwell Basmjöl
  • 200 gram mjölkchoklad
  • 50 gram mörk choklad

Tillvägagångsätt

  • Smula jästen i en stor bunke
  • Smält margarinet ihop med mjölk i en kastrull till 37 grader
  • Häll det över jästen och rör om tills jästen har smält
  • Tillsätt fiberhusken och rör om, låt det jäsa i 10 minuter
  • Häll i ägget och vispa ut det
  • Tillsätt socker, kardemumma, salt
  • Tillsätt mjölet litegrann i taget tills du ser att smeten är klumpfri och lossnar från kanterna när du vispar, det som blir över används till utbakningen
  • Lägg över en torr och ren handduk och låt degen jäsa i 30 minuter på en dragfri och gärna lite varmare plats
  • Ta upp degen och knåda den, rulla den till en stor jämntjock stock och dela upp den i så stora bitar som du önskar
  • Hacka chokladen och ta en degklump i handen, knåda den till en boll och stoppa in chokladbitarna i den och forma den rund utan så mycket synliga chokladbitar (då kan chokladen rinna och brännas i ugnen) alternativt platta till bollen lite och lägg chokladen i gropen och ”stäng” bullen och lägg den med öppningen neråt för finast resultat, hur mycket choklad du önskar i bullen hänger på ditt eget samvete
  • Låt dom jäsa under handduken ytterligare 30 minuter
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Smält lite smör och pensla bullarna med det, alternativt olja
  • Låt bullarna stekas i 10 minuter och låt dom svalna en aning
  • Smält chokladen över vattenbad och ringla över bullarna med en matsked

Tips! Om du har gäster på besök så är det ju alltid godast med färska bullar, så ringla över smält choklad på dom du ska ha på fikabjudningen och frys in dom andra bullarna som blir över utan chokladen, om det blir några över:)

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar