Glutenfria Galettes
Ingredienser:
- 4 dl bovete
- 1 ägg till smeten
- 5 dl vatten
- 1 msk storkornig havsalt – Ja, det stämmer, behövs sälta. Vanligt bordssalt, som är saltare, däremot ca 2 tsk.
- 2 msk smält smör/ eller neutral olja
- smör till stekning
Gör såhär:
Sikta mjöl i en bunke och gör en grop.
Knäck ägget och lägg i gropen.
Häll i saltet.
Tillsätt vatten, lite i taget och rör hela tiden till det blir en jämn smet.
Vispa ordentligt, gärna med mixer, och låt vila minst 2 timmar. Smeten blir bättre ju längre den vilar, så låt den gärna vila över natten!
Vispa upp och tillsätt lite smält smör eller neutral olja.
Värm stekpannan och smält rejält med fett.
Grädda galetten – ta en slev smet. Vicka på pannan, lossa kanterna med en kniv och vänd. Grädda andra sidan.
Som maträtt
Samtidigt som man gräddar galetten steker man ett ägg.
Man kan strö lite riven ost över galetten, lägga en skiva kokt skinka i mitten, och sedan försiktigt lägga det stekta ägget ovanpå skinkan.
Lägg ihop, vik upp kanterna på galetten så att den bildar en kvadrat, och låt ägget lysa dekorativt i mitten.
Recept från Franska Matkompaniet
0 likes
3 Comments
Hanna Lans
11 mars, 2013Åh, jag älskar galetter men hade helt glömt av att de finns … Tack för detta recept, har bovetemjöl i skafferiet kanske kan jag göra redan imorgon!
Zita
11 mars, 2013Vad roligt att ni hittat till mitt recept och delar med er! Gott vad?
admin
12 mars, 2013Du har så fina recept! Och så många som är glutenfria :)! Kolla in: http://www.franskamatkompaniet.com