Glutenfri Chokladtårta Fars dag

Posted on Nov 10, 2013

Ingredienser:

Glutenfri Chokladkaka Fars dag

Glutenfri Chokladkaka Fars dag

  • 1-2 fasta päron
  • 3 – 4 msk florsocker
  • 2 msk vatten

Kaka:

  • 125 gram smör
  • ca 50 gr mörk choklad
  • 2 dl farin- eller muscovadosocker
  • 3 ägg
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 dl havremjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 krm salt
  • 2-3 tsk bakpulver
  • 1,5 dl kakao
  • ca 3 medelstora kokade och skalade rödbetor.

Frosting:

  • 100 g Philadelphia färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 25 gr rumstempererat smör
  • ca 2-3 dl florsocker
  • 1-2 msk kakao
  • 1 msk starkt kaffe

Gör såhär:

Börja med päronen då de tar 1,5 timme i ugnen. Rör samman 3-4 msk florsocker med ca 2 msk vatten. Smält på svag värme. När det blandat sig väl höj temperaturen och låt koka i en minut. Ta av kastrullen från värmen.

Skär päronen i tunna skivor, torka med hushållspapper. Doppa päronskivorna i sockerlagen och lägg på bakplåtspapper. Lägg in plåten i ca 100 grader varm ugn i 60 min. Efter 60 min tar du ut plåten och vänder på päronskivorna. In i ugnen igen i ytterligare 30 min.

När de kallnat lägger du över skivorna på galler eller liknande så de torkar ytterligare.

Mina skivor var nog lite för tjocka för de torkade aldrig riktigt helt, så ytterligare en stund i ugnen är nog att rekommendera.

Kakan:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en springform med smör eller olja.

Smält smöret, och bryt sedan ner chokladen i smöret. Rör tills det smält helt. Riv de kokta rödbetorna fint. Ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten, vänd runt tills det är blandat, häll i smöret med den smälta chokladen och rödbetorna. Blanda försiktigt.

Grädda sedan i ca 20-25 min i 175 grader. Kakan ska kännas kladdig i mitten, den stelnar lite när den kallnat.

Under tiden kakan står i ugnen kan du blanda ihop ingredienserna till glasyren. Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen med elvisp.

Alla måtten till frostingen är på ett ungefär, jag hade i florsocker tills jag var nöjd med konsistensen.
När jag tyckte den var för söt hade jag i lite mer kakaopulver, så som vanligt uppmanar jag dig att prova dig fram till det du tycker om.

Låt kakan kallna innan du har på frostingen.

Väldigt väldigt god. Rödbetorna bidrar till att kakan blir saftig och krämig.Vill du inte ha frosting på kan jag tänka mig att den är precis lika god med lite bär och grädde till.

Receptet kommer från Wakandas kitchen!

 

 

0 likes

Comments

comments