Glutenfria Bullar med mandelmassa

Posted on Sep 7, 2013

Ingredienser:

ca 40 st

  • 50 g röd jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk psylliumfröskal
  • 1 dl vit sirap
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör eller margarin
  • 1 1/2 dl kesella
  • ca. 1,9 liter fin glutenfri mjölmix (1140g)

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker

Pensling:

  • 1 ägg

Garnering:

  • pärlsocker
  • hackad sötmandel

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på kall mjölk och rör till jästen löst sig. Tillsätt psylliumfröskal. Rör om och låt det stå och svälla i tio minuter.

Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella. Tillsätt det mesta av mjölblandningen men spara ca 1 dl till utbakningen.

Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskinen, ca 10 minuter. Observera att degen inte ska jäsas i bunken.

Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand. Dela degen och kavla varje del till en stor platta.

Riv mandelmassan och blanda den med ägg och vaniljsocker till en smidig smet. Bred smeten över degplattorna. Rulla ihop varje degplatta. Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Täck över dem med en bakduk och låt jäsa dem i rumstemperatur 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12-14 minuter.

Låt bullarna svalna under bakduk.

 

 

0 likes

Comments

comments