Glutenfria Äppelknyten

Posted on Aug 28, 2013

Ingredienser:

Glutenfri äppelknyten bak

Glutenfri äppelknyten bak

ca. 36 st

Deg:

  • 50 g röd jäst för söta degar
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 krm salt
  • 125 g mjukt smör
  • 780 g glutenfri mix/mjölblandning

Fyllning:

  • 2-3 syrliga äpplen
  • 1 dl hasselnötskärnor
  • 50 mg smör eller margarin
  • 1/2 dl muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk glutenfri mix/mjölblandning

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Görs såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen läst sig. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca. 10 minuter.

Tillsätt vit sirop, salt och matfettet i små klickar och sedan hälften av mjölblandningen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar, spar lite till utbakning. Arbeta degen slät och smidig.

Kärna ur äpplen, låt skalet vara kvar och skär dem i tärningar. Hacka nötterna. Lägg matfett, socker, vaniljsocker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt smeten koka upp. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äpplen och nötter. Låt svalna.

Strö resten av mixen på bakbordet och knåda väl. Dela den och kavla varje degbit till en stor platta. Skär degen i fyrkanter 8×8 cm. Lägg i en klick fyllning i varje fyrkant. Nyp ihop hörnen mot mitten. Placera knytena i bullformar. Täck med en bakduk och låt jäsa 1 1/2 timme.

Glutenfria Äppelknyten

Glutenfria Äppelknyten

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 250 °C, 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

0 likes

Comments

comments