Glutenfri Toscakaka

Posted on Jul 4, 2013

Ingredienser:

  • 2 1/2 dl fin blandning glutenfritt mjöl (provbakat med mjölblandning från Semper och Finax)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl gräddfil

Glasyr

  • 100 g sötmandel
  • 100 g hasselnötskärnor
  • 50 g smör eller margarin
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk fin blandning glutenfritt mjöl
  • 1 msk sirap
  • 1 msk mjölk
  • smör eller margarin
  • glutenfritt ströbröd

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°C.

Skålla och skala mandeln. Rosta nötkärnorna i en het torr stekpanna tills det börjar knäppa i skalen. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Hacka hälften av mandeln och nötterna. Låt resten vara hela.

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt socker, mjölblandning, sirap, mjölk, mandel och nötter. Blanda väl. Låt inte glasyren koka för då kan den sockra sig.

Lägg mjölblandningen, sockret, vaniljsockret och bakpulvret i en matberedare. Skär smöret i tärningar och tillsätt dem. Kör till en grynig massa. Tillsätt ägg och gräddfil. Kör till en slät smet.

Smörj och ströbröa en rund form, helst med löstagbar botten, 24-26 cm i diameter (för 8 port). Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen 25-35 minuter. Ta ut kakan. Höj ugnstemperaturen till 250°C.

Fördela toscaglasyren jämnt över hela kakan. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter tills ytan är gyllene.

Låt kakan svalna något innan den lossas från formen. Ställ gärna toscan i kylen några timmar innan den serveras.

0 likes

Comments

comments