Glutenfri Surdeg 2 varianter

Posted on Nov 5, 2013

Surdeg 1:

Ingredienser:

Glutenfri surdeg

Glutenfri surdeg

  • 1 dl Tre mix (lika delar majs-, ris- och bovetmjöl) eller Finax majsmix gul förp.
  • 1 msk Finax surdegspulver
  • 2 msk rårivet äpple ( ha skalet kvar)
  • 1 dl vatten

Gör såhär:

Blanda allt i en glasburk med lock eller glasskål med plast över.

Låt stå på ett ljummet ställe tills nästa dag.

Blanda sedan ner samma mängd mjöl och vatten och låt stå så i ca 6 timmar till.

Då brukar degen ha jäst upp och bubblar.

Ställ in den i kylskåp om den inte ska användas under dagen.Ta fram den och låt den anta rumstemperatur innan baket.

Surdegen förnyas när den används genom att bara lite lämnas kvar och nytt mjöl och vatten tillförs.

Den håller i ca 10 dagar i kylskåp men behöver lite nytt mjöl och vatten under tiden.

Om den inte går åt så kan man frysa ner den och använda den senare.

 

Surdeg 2:

Ingredienser Dag 1:

  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 dl rismjöl
  • 1 1/4 dl vatten
  • 2 msk finrivet äpple (ha skalet kvar)

Blanda ingredienserna i en glasburk med lock och ställ på ljummen plats.

Rör om varje dag och tillför lite mer vatten och mjöl för att mata kulturen.

På fjärde dagen tillsätts en större giva så här.

Ingredienser till surdeg dag 4:

1 dl majsmjöl

1 dl rismjöl

1 dl vatten

Blanda ner det i startern så har du en surdeg nästa dag på femte dagen.

Förvara den som i surdegen ovan.

 

Receptet kommer från Ambrosias glutenfria.

 

0 likes

Comments

comments