Glutenfri Studenttårta

Posted on Maj 31, 2013

Ingredienser:

Tårtbotten:

Glutenfri Studenttårta

Glutenfri Studenttårta

  • 4 st ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/st vaniljstång
  • 2 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 1/2 msk maizena
  • 1 msk smör

Övrigt:

  • 5 dl vispgrädde
  • Frysta hallon
  • 200 g vit marsipan
  • svart, gul och blå marsipan
  • florsocker

Gör såhär:

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 180 °C. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta i potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned i äggblandningen. Häll smeten i en smörad springform med avtagbara kanter. Grädda i ca. 35 minuter. Låt svalna. Kan med fördel göras dagen innan.

Vaniljkrämen:

Koka upp mjölken med fröna i vaniljstången. Ta av från plattan. Vispa äggulorna med sockret och maizenan och vispa snabbt ner det i mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa kraftigt till krämen tjocknat och kokat upp igen. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Häll över vaniljkrämen i en bunke och låt den kallna i kylen.

Montera Tårta:

Dela botten i 3 delar med en lång brödkniv och vispa grädden. Fyll nedre botten med hallon och bred på lite av den vispade grädden. Lägg på mellanbotten och bred vaniljkrämen över den och täck sedan med ett tjockt lager grödde format som en kupol. Lägg sedan på sista tårtbotten och täck hela tårtan med grädde även sidorna.

Marsipanen:

kavla den vita marsipanen, ca 3 mm tunn. Använd florsocker så att marsipanen inte fastnar på bordet. Lyft försiktigt marsipanen över tårtan. Nu får man arbeta snabbt och försiktigt så att marsipanen inte veckar sig. Spänn marsipanen samtidigt som du töjer den neåt. Skär försiktigt längs kanten. Kavla ut den svarta marsipanen och skär ut en fin skärm och en mösskant. Avlsuta med att göra det gulblåa lilla märket. Se bilden.

Det tar lite tid att göra sin egen studenttårta men det blir väldigt gott!

Receptet är hämtat från boken Friendlybread!

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar