Glutenfri Sparrissufflé

Posted on Jan 22, 2013

Ingredienser 8 små soufflér eller en stor

450 g grön sparris

50 g smör + smör för smörjning av formarna

4 msk majsstärkelse

1 kopp och 1/6 dvs 3dl mjölk

4 äggulor + 4 vitor

125 g getost smulad

1 tsk salt

1⁄4 nypa riven färskt muskot

1⁄4 nypa nymalen peppar

(3 hackade pekannötter, rostade och finhackade (tillval)) Tillagning

Skala sparrisen. Håll en sparris i varje ände och försöker att böja den. Du kommer att märka en brytpunkt eller lägre eftersom mindre fibrös. Det är där du skär/bryter sparrisstjälken.

Koka sparrisen i en stor kastrull fylld med saltat vatten i 10 minuter. Töm kastrullen och låt svalna.

Finfördela, mixa eller finhacka, sparrisen till puré. Om sparrisen är för blöt, så lägg i en kastrull och torka ut den på svag värme några minuter.

Smält smöret utan att bryna det i en stor kastrull, tillsätt sedan majsstärkelse. Tillsätt mjölken och vispa hela tiden. Koka Béchamelsåsen/vit sås i ca 5 minuter, vispa att undvika såsen klistrar ihop. Riv lite muskot och tillsätt den vita såsen.

Tillsätt äggulorna, sparrispuréen och 100 gram chèvre. Rör om ordentligt och koka 4 minuter på lägsta värme. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till ca 220 °C (om du är säker på din termostat, annars 210°)

Smörj insidan av formarna med smör, och ärligt talat är det bäst med fingrarna för att täcka överallt! Täck botten med hackade pekannötter som tillägg – kan uteslutas helt. Strö därefter några smulor getost i varje form.

Vispa äggvitor + saltet till ett hårt skum.

Vänd ned/Rör i de t hårt vispade skummet i sparris/béchamelsåsen.

Fördela blandningen i formarna med hjälp av en spatel, till exempel, och lämna en cm fri från kanten

Ställ formarna i mitten av ugnen. Grädda i 215° i 5 minuter, sänk värmen till 180°. Grädda ytterligare 14-15 minuter, under noggrann uppsikt! Ta ut när soufflén rest sig och ytan antagit gyllene färg!

Varning: Öppna aldrig ugnsluckan under gräddningen, då kan soufflén falla ihop, eller aldrig ens resa sig! Den är känsligare för vibrationer än en chinchillakanin! Slå inte i dörrar, tala inte högt och se till att barnen inte hoppar på golvet…De flesta soufflér kan kollapsa , de är mycket känsliga.

Servera omedelbart, se till att ha punktliga gäster. Den kollapsar ganska snart sedan den tagits ut ur ugnen. Servera med en stor enkel sallad på ruccola och grön lök.

Recept från: Franska Matkompaniet

page1image25472
0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar