Glutenfri Sockerkaka med äpple och kanel

Posted on Aug 11, 2014

Ingredienser:

Glutenfri sockerkaka med äpple och kanel

Glutenfri sockerkaka med äpple och kanel

  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl Finmix
  • 0,75 dl Tre mix ( lika delar majsmjöl, vitt rismjöl, bovetemjöl: se om mjöl utan gluten)
  • 2 tsk bakpulver
  • 25 g smör
  • 2 dl vatten

Fyllning

  • 1 stort äpple
  • strösocker
  • kanel

Gör såhär:

Skala och kärna ur äpplet. Skär det i klyftor och lägg i ett fat, pudra strösocker och rikligt med kanel över. Vänd runt med fingrarna.

Vispa äggulorna med sockret,( för att göra det lite lättare att vispa kan man ta en matsked av vitorna i) tills det blir tjockt.

Smält smöret och vispa ner det.

Blanda mjölet med bakpulver i en egen skål.

Koka upp vattnet.

Sikta ner mjölet i äggsmeten och ta ”lite” av vattnet emellanåt för att få in allt mjöl.

Vispa ner resten av det heta vattnet.

Låt smeten svälla under tiden vitorna vispas till fast men ej hårt skum och formen smörjs ordentligt med smör på smörpapper och strö ströbröd på sidorna samt runt mitten.

Rör ner de vispade äggvitorna (gärna med ballongvisp) och lyft upp smeten från botten med vispen några gånger.

Vispa lite lätt så att smeten säkert blandas.

Ringla ner smeten i en cirkel runt formen då det kan vara lite tjockare smet kvar i botten.

Tryck ner äppelklyftorna liggande med smala sidan nedåt runt om, och lägg fyra stycken stående runt mitten. Ringla över kanelsaften som kan bildas runt äpplena.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter i 175 grader. Känn med en sticka att kakan är klar. Är stickan torr är kakan klar.

Låt kakan svalna i formen några minuter innan kanterna lossas med kniv och kakan tas ut.

Pudra ev. med florsocker i en tesil el. liknande.

Glutenfri äppelkaka med äpple och kanel

Glutenfri äppelkaka med äpple och kanel

 

 

 

 

 

 

Receptet kommer från Ambrosias Glutenfria!

0 likes

Comments

comments