Glutenfri purjo och kikärtsoppa

Posted on Okt 4, 2012

Idag hade jag en väninna på besök, till oss lagade jag en soppa som min mamma brukar göra.
Easypeasy, gott, glutenfritt och vegetarisk.

Ingredienser:

  • 500 gram kikärter
  • 2 stora potatisar skalade
  • 5 purjolökar
  • 2 vårlökar
  • 4 vitlöksklyftor tunt skivade
  • 1,5 liter grönsaksbuljong (läs på pkt, inte alla är glutenfria)
  • Smör, olja
  • Salt, peppar

Gör såhär:

Skölj de blötlagda kikärterna, lägg dom i en kastrull och täck med vatten. Koka dom tillsammans med potatisen tills allt är mjukt.

Rensa purjolöken (skär bort dom yttre bladen och ena änden) dela dom på längden och skölj dom noga-det kan finnas sand helt in till det sista bladet. Skiva sen tunna skivor.

Skiva vårlökarna

Stek purjon, vårlöken och vitlöken i en stekpanna med smör och olja tills det är mjukt tillsätt salt

Sila kikärterna och potatisen, häll allt i en kastrull och fräs 2 minuter.

Häll i två tredjedelar av buljongen och låt sjuda 15 minuter

Nu kan du välja om du ska ha en klar soppa eller pureea den. Sen tillsätter du så mycket buljong du önskar för att få den konsistensen du tycker om

Tips! Kikärterna kan du antingen ha färdigkokta från konservburk eller torra. Men väljer du torra måste du blötlägga dom kvällen innan så dom får stå under natten. Lycka till!

Av Malin Flink

 

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar