Glutenfri plommonkaka med mandelmassa

Posted on Okt 24, 2012

Den här godsaken har jag bakat idag och är väldigt nöjd med resultatet!!
Jag kokade först upp en liten sky/sås/sirap som jag lät plommonen puttra i på låg värme medan jag gjorde själva kakan som jag hade en del av sirapen i.

Ett måste till kakan är vispad grädde eller vaniljglass!

Ingredienslista Kakan

  • 120 gram rumsvarmt melange/bakmargarin utan salt och mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 150 gram fint riven mandelmassa (använde resten av min hemgjorda som jag använde till dom franska royalpajerna nyligen
  • rivet skal från 1 citron
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,25 dl durramjöl (friendsofadam)
  • 1,25 dl potatismjöl
  • ca 5 stora plommon

Ingredienslista Kryddsirap

  • 2 msk vatten
  • 1 krm malen kanel
  • 2 msk mörk sirap
  • 2 stjärnanis
  • 1 vaniljstång frö+stång
  • 1 krm kardemumma

Tillvägagångsätt Kryddsirap

  • Måtta upp allt i en liten kastrull och koka upp det, sänk sen till 1-2 och skiva plommonen, lägg dom på sirapen och blanda det, låt den sen stå under lock och dra medan du lagar själva kakan-det ska INTE koka, då går plommonskivorna sönder och blir inte så fina på kakan!

Tillvägagångsätt Kakan

  • Täck en rund sprinform med bakplåtspapper, sätt på ugnen på 175 grader varmluft
  • Vispa melange och socker till en jämn smet (jag använde kitchen aidmaskinen)
  • Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills det är en jämn smet på låg hastighet, tillsätt mandelmassan och citronskal
  • Mät upp mjölsorterna med vaniljsocker och bakpulver i en liten 1 literspåse eller liknande, krama tills allt är blandat och häll det över i röran, vänd runt mjölet tills det är klumpfritt, tillsätt någon msk av sirapen ur kastrullen och häll sen över smeten i formen och ta upp dom skivade plommonen och lägg över kakan, du kan trycka ner bitarna någon millimeter i kakan om du har mer än vad som täcker ytan:)
  • In i ugnen i ca 30 minuter-jag tog inte tid! Men befann mig i köket hela tiden och tog ut kakan när den var gyllen i färgen.
  • När kakan svalnat en aning och du skurit upp den så kan du använda några droppar av sirapen och ringla över kakan och servera den med nyvispad grädde eller en skvätt vaniljglass!

LYCKA TILL!
Från Malin Flink

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar