Glutenfri Plommonkaka med lavendel

Posted on Aug 27, 2014

Ingredienser:

Glutenfri plommonkaka med lavendel

Glutenfri plommonkaka med lavendel

  • 9 st plommon
  • 1/2 dl strösocker

Kakan:

  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl Semper finmix
  • 0,75 dl Tre mix ( lika delar majsmjöl, vitt rismjöl, bovetemjöl: se om mjöl utan gluten)
  • 2 tsk bakpulver
  • 25 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 mska lavendel

Gör såhär:

Vispa äggulorna med sockret,( för att göra det lite lättare att vispa kan man ta en matsked av vitorna i) tills det blir tjockt.

Smält smöret och vispa ner det.

Blanda mjölet med bakpulver i en egen skål. Blanda ner 2 tsk vaniljsocker och ca 1- 2 tsk lavendel i de torra ingredienserna.

Koka upp vattnet.

Sikta ner mjölet i äggsmeten och ta ”lite” av vattnet emellanåt för att få in allt mjöl.

Vispa ner resten av det heta vattnet.

Låt smeten svälla under tiden vitorna vispas till fast men ej hårt skum och formen smörjs ordentligt med smör på smörpapper och strö ströbröd på sidorna samt runt mitten.

Rör ner de vispade äggvitorna (gärna med ballongvisp) och lyft upp smeten från botten med vispen några gånger.

Vispa lite lätt så att smeten säkert blandas.

Ringla ner smeten i en cirkel runt formen då det kan vara lite tjockare smet kvar i botten.

Ta ca 9 st plommon, dela dem i halvor och kärna ur, strö ca 1/2 dl socker över och blanda om. Om plommonen är mycket söta behövs ej sockret. Men kakan är god med syrliga plommon också.

Ta en stor springform och smöra den samt ströa med glutenfritt ströbröd, häll ner smeten och fördela plommonhalvorna i smeten. Börja i ring från kanten, sedan en ring till och ett plommon i mitten. Då vet man var de ligger då de sjunker fort.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter i 175 grader. Känn med en sticka att kakan är klar. Är stickan torr är kakan klar.

Servera gärna kakan ljummen med glass till eller en liten gräddklick.

Receptet kommer från Ambrosias glutenfria!

0 likes

Comments

comments