Glutenfri Pasta Frutti di Mare

Ingredienser:

4–6 port

  • 150 g majsmjöl
  • 150 g maizena
  • 1 krm salt
  • 1 tsk xantangummi
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 4 ägg
  • salt till pastavatten

Blanda samman alla torra ingredienser.

Tillsätt olivolja, vatten och ägg och blanda till en

jämn deg, för hand eller med hjälp av köksassistent.

Knåda degen ett par minuter tills den känns smidig.

Låt degen vila inlindad i plast i 30 minuter i rumstemperatur.

Kavla degen för hand eller i pastamaskin

Vik samman degen och kör igenom den flera gånger på varje tjocklek i maskinen. Du kan även kavla pastan för hand på bakbord, var då noga med att få den riktigt tunn.

Ingredienser:

  • ca 500 g blåmusslor med skal
  • ca 300 g räkor med skal
  • olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 500 g färska tomater
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • ca 20 g (en näve) färsk bladpersilja och basilika
  • 1/2 tsk flingsalt

Tvätta musslorna och se till att sortera bort de som inte är helt stängda. Om de sluter sig när man knackar dem mot något hårt underlag behöver de dock inte sorteras bort och slängas.

Skala räkorna och spara skalen.

Fräs räkskalen i olivolja någon minut.

Tillsätt vinet och låt småkoka i 15 minuter för  att reducera.

Sila av skalen och spara vinet.

Dela tomaterna i klyftor eller halvor beroende på storlek.

Hacka schalottenlöken fint och riv eller pressa
vitlöksklyftorna.

Fräs löken tillsammans med chiliflakes i olivolja.

Tillsätt vinet och den koncentrerade hummerfonden.

Strimla örterna.

Tillsätt tomaterna, bladpersiljan, basilikan och
saltet.

Lägg i musslorna.

Låt småkoka i ca 10 minuter.

Plocka bort de musslor som eventuellt inte öppnat sig, de kan man inte äta.

Tillsätt räkorna och låt dem bli varma, men inte koka.

Servera med nykokt pasta.

Receptet kommer från boken Laga nytt!