Glutenfri lakrits och kaffekaka

Posted on Okt 24, 2012

Ingredienslista Botten

  • 100 gram smält smör
  • 2 tsk sweet liquorice syrup
  • 5 dl krossade boveteflingor (cornflakes)
  • 1 dl hackad daim
  • 1 dl hackad turkisk peppar
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 1 dl hackade mandlar
  • 1 dl florsocker

Ingredienslista Fyllning

  • 4 dl grädde
  • 1 dl gelésocker
  • 3 tsk limoncellolikör (eller konjak)
  • 2 tsk sweet liquorice syrup

Ingredienslista Gelé

  • 2,5 dl starkt kaffe
  • 1,5 dl gelésocker

Tillvägagångsätt

  • Blanda ingredienserna till botten i en bunke och tryck ut i en form med löstagbar kant, ställ in i kylskåpet för att svalna
  • Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en kastrull, vispa och låt koka i 30 sekunder. Låt det svalna en aning och häll det sen över botten (det stelnar fort allting, så du behöver inte vänta mer än knappt 5 minuter mellan varje lager) ställ in den i kylskåpet igen
  • Blanda kaffet och gelésockret i en kastrull och koka i 30 sekunder samtidigt som du vispar, låt den svalna en aning och häll den sen över dom andra 2 lagren av kaka, låt kakan stå i kylskåp till den ska serveras

Tips! Jag använde kaffe från min nespresso maskin, där det blir en perfekt crema på kaffet, vilket ledde till fint mönster på toppen av kakan, men önskar du en blank genombrun topp bör du kanske använda snabbkaffe. Jag serverade kakan med grädde och physsalis med lite turkisk peppar som pynt. Väldigt gott.
Dock ska det läggas till i skrivande stund att jag ser att jag använde 5 dl boveteflingor, vilket borde nog ha varit 2,5 dl. Får testa att göra den igen en annan gång helt enkelt:)

Lycka till!

Från Malin Flink

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar