Glutenfri Kronans kaka

Posted on Sep 9, 2013

Ingredienser:

  • 150 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 75 g smör eller margarin
  • 200 g kokt, kall potatis
  • 1/2 citron

Citronsås:

  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tvättad citron
  • 1 msk pressad citronsaft

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°C.

Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker. Klicka ner det mjuka matfettet i äggsmeten omväxlande med mandeln under vispning.

Blanda i den pressade eller rivna potatisen och citronskalet. Häll smeten i en väl smord och bröad rund form (ca 22 cm i diameter, för 10 bitar) helst med löstagbar botten. Släta till ytan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 45 min.

Lyft upp kakan och låt den svalna. Sikta eventuellt över florsocker. Servera den till fruktsallad med vispad grädde eller glass eller med en god citronsås.

Citronsås: Rör äggulor och socker pösigt. Vispa grädden. Blanda ner citronskal och saft i ägguleblandningen. Rör till sist i grädden. Servera med färska jordgubbar eller en fruktsallad.

För alla

Gör laktosfri och använd margarin och laktosfri grädde.

 

0 likes

Comments

comments