Glutenfri Kolapaj med röda bär

Posted on Sep 14, 2013

Ingredienser:

Glutenfri Kolapaj

Glutenfri Kolapaj

Pajdeg:

  • 1 1/2 dl rismjöl
  • 1 1/2 dl durramjöl eller havremjöl
  • 2 msk socker
  • 1/2 dl psylliumfröskal
  • 1 nypa salt
  • 100 g laktosfritt smör (Valio)
  • 1 st ägg
  • 2 msk vatten

Kola:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g laktosfritt smör (Valio)
  • laktosfri vaniljglass till servering
  • valfria röda bär till servering, förslagsvis vinbär

Gör såhär:

Pajdeg: Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Blanda i ägget och vatten och knåda snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys i ca 15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Nagga botten av pajskalet med en gaffel och grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!

Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.

Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.)

Servera med glass och bär.

Garnera pajen med bär strax före servering. Gott med en kula vaniljglass till.

För alla

Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin i stället för smör. Byt grädden mot t ex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green. Bjud med mjölkfri glass.

 

0 likes

Comments

comments