Glutenfri kladdkaka med dulce de leche, saltrostade mandlar, choklad och hemgjord vaniljglass

Posted on Mar 10, 2013

Ingredienser:

Glutenfri kladdkaka

Glutenfri kladdkaka

100 g smör, brynt

2 1/2 dl strösocker

1 dl rismjöl (Risenta eller Biofood)

1/2 dl potatismjöl

4 msk kakao

1 msk psylliumfröskal

1 tsk flingsalt

1 msk vaniljsocker

2 ägg

Topping:

1 burk sötad kondenserad mjölk

50 g sötmandel

1/2 msk havssalt

mörk choklad

Glass:

1 vaniljstång

2 1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl mjölk

75 g äggula

90 g socker

1 gelatinblad, blötlagt

Gör såhär:

Glass: Skrapa fröna ur vaniljstången. Lägg i vaniljfrön och -stång i en kastrull, tillsätt grädde och mjölk. Vispa äggulor och socker kraftigt. Koka upp gräddblandningen och vispa ner den i äggskummet. Häll tillbaka allt i kastrullen. Värm under omrörning till 85 grader. Smält ner gelatinbladet. Kyl i isbad. Låt gärna stå över natten. Sila genom finmaskig sil och kör i glassmaskin före servering.

Kolasås: Ställ den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Sjud i 2,5 timme under lock. Låt burken svalna.

Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en spring- eller pajform. Bryn smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och äggen. Blanda snabbt ihop till en smet. Häll över smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter tills den knappt har stannat och fortfarande är lite kladdig. Låt svalna och sedan kallna i kylen.

Mandlar: Skölj mandlarna i vatten och vänd runt med saltet. Rosta mandlarna torra i en stekpanna på medelvärme. Låt svalna. Hacka mandeln i grova bitar.

Choklad: Skrapa med en vass kniv flisor av chokladen.

Montering:

Ringla kolakrämen över kladdkakan och strö över mandlar och chokladflis. Servera med vaniljglass.

0 likes

Comments

comments

Lämna en kommentar