Glutenfri Jordgubbstårta

Posted on Jul 19, 2014

En klassisk sommartårta som smakar bäst med sommarens första jordgubbar en solig eftermiddag i trädgården. Fylld med rabarberkompott, jordgubbar och vispad grädde. Recept ur boken ”Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”.

Ingredienser:

Tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 180 g socker
  • 150 g potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 175 g rabarber
  • 90 g socker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 300 g vispgrädde
  • 100 g crème fraiche
  • 1 l jordgubbar
  • 100 g flagad mandel

Gör såhär:

Botten:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter.

Vispa i potatismjöl och bakpulver.

Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna.

Fyllning:

Skala rabarbern och skiva den i 1 cm breda bitar.

Läggrabarber, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka på låg värme tills rabarbern mjuknat.

Mixa rabarbersmeten och sila den sedan.

Dela tårtbotten i tre delar.

Vispa grädden tillsammans med crème fraichen.

Skiva hälften av jordgubbarna tunt och blanda dem med rabarberkompotten.

Blanda jordgubbarna med hälften av grädden och fördela smeten på båda lagren.

Täck tårtan med grädde och tryck fast flagad mandel kring kanterna.

 

Lägg resterande jordgubbar på tårtan och spritsa eventuellt kanterna med grädde.

0 likes

Comments

comments