Glutenfri Höstrisotto

Posted on Aug 29, 2013

Ingredienser:

4 personer

  • 1 l vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl kantareller, eller karjohanssvamp
  • 4 msk smör
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl parmesanost riven
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g färsk svamp som smörfräses

Gör såhär:

Koka upp vatten + buljongtärning. Finhacka schalottenlök och vitlök. Putsa svampen och skär den i mindre bitar.

Svetta löken och svampen i 3 msk smör, i helst tjockbottnad kastrull, utan att det tar färg.

Rör ner riset. Tillsätt vinet och rör tills all vätska kokat in.

Tillsätt het buljong, en kopp i taget, varefter den kokar in i riset. Koka sakta och rör hela tiden lugnt mot botten. När all buljong är tillsatt och risotton kokat drygt 20 min bör riset vara kokt ”al dente” och är precis lagom krämigt.

Rör då ner 2 msk smör och den rivna parmesanosten. Smaka av med salt, vrid över peppar.

Servera risotton direkt ur grytan och lägg upp portioner som toppas med extra smörfräst svamp, smulad chèvreost och en kvist färsk timjan.

0 likes

Comments

comments