Glutenfri Havre- och lingonlimpa med morot- och solrosfrö

Posted on Sep 10, 2013

Ingredienser:

  • 1 dl havregryn (ren glutenfri havre)
  • 6 dl kallt vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk malda brödkryddor
  • 50 g jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • 100 g finriven morot
  • 1 dl solrosfrön
  • 12 1/2 dl glutenfri mjölblandning
  • 1 dl lingon (färska eller frysta)
  • solrosfrön till garnering

Gör såhär:

Blanda havregryn och 1/3 av vattnet i en kastrull. Låt koka ca 2 minuter. Häll över i en bunke.

Tillsätt direkt resten av det kalla vattnet, olja, salt och kryddor.

Smula ner jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner fiberhusk.

Låt stå och svälla ca 5 minuter.

Blanda ner rivna morötter, solrosfrön och hälften av mjölet.

Arbeta degen kraftigt i maskin 3–5 minuter. Tillsätt resten av mjölet och fortsätt arbeta degen. Den ska bli ganska lös och kladdig, och går inte att knåda.

Blanda till sist ner lingonen försiktigt, så att de inte går sönder.

Flytta över degen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en stor rund bulle med våt degskrapa.

Strö på lite solrosfrön och en aning mjölmix. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Grädda brödet mitt i ugnen 35–40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

För alla

Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd en lågproteinmix eller naturligt glutenfri mix och prova dig fram till lagom degkonsistens.

 

0 likes

Comments

comments